Πεκίνο: Κάποιες χώρες να σταματήσουν τις «επινοήσεις» για την Huawei γιατί…

Nα δώσουν τέλος στις «αβάσιμες επινοήσεις» για τη Huawei ζήτησε από ορισμένες χώρες της Δύσης η Κίνα, αφότου ένας Πολωνός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του θα περιορίσει τη χρήση των προϊόντων του κινεζικού κολοσσού της νέας τεχνολογίας, μετά και τη σύλληψη ενός υπαλλήλου του με την κατηγορία της κατασκοπείας. Το Πεκίνο προειδοποίησε εμμέσως ότι η συμπεριφορά ενέχει συνέπειες για τις χώρες αυτές.

Η Huawei,
ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, αντιμετωπίζει περιορισμούς ή και απαγορεύσεις στα προϊόντα της στη Δύση εξαιτίας της σχέσης της με την κυβέρνηση της Κίνας και τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία.

Μέχρις στιγμής, δεν έχουν δημοσιευθεί αποδεικτικά στοιχεία, και η Huawei έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά αρκετές δυτικές χώρες έχουν περιορίσει την πρόσβαση της κινεζικής εταιρείας στις αγορές τους.

Η Πολωνία συνέλαβε έναν κινεζικό υπάλληλο της Huawei και έναν πρώην αξιωματούχο ασφαλείας της Πολωνίας σχετικά με καταγγελίες κατασκοπείας την Παρασκευή είπαν στο Reuters πηγές της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσιούνγκ, δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει ότι η πολωνική πλευρά «θα εργαστεί για τη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη διατήρηση των διμερών σχέσεων».

Ο Χούα δήλωσε ότι «μερικοί άνθρωποι» επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν αβάσιμες κατηγορίες για απειλές κατά της ασφάλειας για την «καταστολή και περιορισμό της ανάπτυξης των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας στο εξωτερικό».

«Καλούμε τα αρμόδια μέρη να σταματήσουν τις αβάσιμες επινοήσεις και τους παράλογους περιορισμούς έναντι της Huawei και άλλων κινεζικών εταιρειών και να δημιουργήσουν ένα δίκαιο, καλό και δίκαιο περιβάλλον για αμοιβαίες επενδύσεις και φυσιολογική συνεργασία και από τις δύο πλευρές» ανέφερε ο κινέζος αξιωματούχος.

«Χρησιμοποιώντας λόγους ασφαλείας για να γίνει θόρυβος, να παρεμποδίσουν ή να περιορίσουν την κανονική συνεργασία μεταξύ των εταιρειών τελικά θα βλάψουν μόνο τα συμφέροντά τους» διεμήνυσε για τις χώρες αυτές.

Προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από το περιστατικό, η Huawei είπε το Σάββατο ότι είχε απολύσει τον υπάλληλο που συνελήφθη στην Πολωνία, προσθέτοντας ότι οι «φερόμενες ενέργειές του δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία».
Πηγή: skai.gr