Επικοινωνία Τραμπ με Ερντογάν μετά τις απειλές για την τουρκική οικονομία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό την σκιά της νέας έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Άγκυρα.

Πριν δύο ημέρες ο κ. Τραμπ προειδοποίησε πως θα «διαλύσει» την τουρκική οικονομία εάν ο τουρκικός στρατός πλήξει τους κούρδους αντάρτες που ελέγχουν την βορειοανατολική Συρία κι έχουν υποστηρίξει των αγώνα της Ουάσιγκτον κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα ωστόσο αντιλαμβάνεται τους κούρδους αντάρτες ως τρομοκρατικό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν κι έχει διαμηνύσει πως ετοιμάζεται να παρέμβει στρατιωτικά ώστε να τους εκδιώξει από τις παραμεθόριες ζώνες ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Σύμφωνα με τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως πρόθεση του είναι να συγκρουστεί με τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκο ο κ. Τραμπ είπε στον ομόλογό του ότι θέλει μεν να συμβάλει στην διευθέτηση των ανησυχιών που έχει η Άγκυρα στην βορειοανατολική Συρία. Συνάμα ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να υπάρξει κακή συμπεριφορά προς τους Κούρδους «με τους οποίους έχουμε πολεμήσει για να νικήσουμε το ISIS».

Στην επίμαχη ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προτείνει επίσης την δημιουργία ζώνης ασφαλείας 20 μιλίων.

Πριν λίγες εβδομάδες ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόσυρση των περίπου 2.000 αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στην Συρία, προσθέτοντας πως η Τουρκία θα αναλάβει την εξάλειψη των δυνάμεων του ISIS που απομένουν.

Έκτοτε αξιωματούχοι της κυβέρνησής του έχουν προσπαθήσει να μετριάσουν την δήλωση του προέδρου, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την προστασία των Κούρδων.
Πηγή: skai.gr