Κλείσιμο

Στην Πολωνία ο Σαλβίνι με ελπίδες για ευρω-σκεπτικιστική συμμαχία

Στην Πολωνία για επαφές που αποσκοπούν στον σχηματισμό ευρω-σκεπτικιστικής συμμαχίας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Ο ηγέτης της Λέγκας, επικριτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική και τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του συντηρητικού και αντι-μεταναστευτικού κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία, Γιάροσλαβ Κατζίνσκι.

Ο κ. Σαλβίνι έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θέλει να χρησιμοποιήσει τις ευρωεκλογές ώστε να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες στους κοινοτικούς θεσμούς, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν.

Στο στόχαστρο του κ. Σαλβίνι βρίσκονται συνήθως αριστεροί ή φιλελεύθεροι πολιτικοί όπως ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Έχει επιτεθεί επίσης στον νυν πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την κατηγορία ότι ανήκει σε μία κατηγορία πολιτικών που έχει καταστρέψει το «ευρωπαϊκό όνειρο».

Ο κ. Σαλβίνι ήδη συνεργάζεται με την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν ενώ πέρυσι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που ανήκει στην ίδια ομάδα ευρω-σκεπτικιστών πολιτικών με τον κ. Κατζίνσκι.

Ο κ. Κατζίνσκι από την πλευρά του ανήκει στην ομάδα ανατολικοευρωπαίων πολιτικών που επιθυμούν την ενίσχυση των εθνικών κυβερνήσεων σε βάρος των ευρωπαϊκών οργάνων.

Η Βαρσοβία, που είναι ο μεγαλύτερος παραλήπτης βοήθειας από τα κοινοτικά ταμεία συνοχής, βρίσκεται σε σύγκρουση με την Κομισιόν για τα μέτρα που έχει λάβει στο δικαστικό σύστημα. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, οι αλλαγές υπονομεύουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου.
Πηγή: skai.gr