Έκκληση σε διεθνή στήριξη από την Ταϊβάν μετά τις πιέσεις της Κίνας

Έκκληση στην διεθνή κοινότητα να στηρίξει την Ταϊβάν, την δημοκρατία της και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της έναντι των αξιώσεων της Κίνας απηύθυνε σήμερα η πρόεδρος του νησιού, Τσάι Ινγκ-γουέν.

Το μήνυμα της κ. Τσάι έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ κάλεσε την Ταϊπέι να αποδεχτεί ότι η επανένωση του νησιού με την Κίνα είναι αναπόφευκτη κι ότι ο δρόμος της ανεξαρτησίας οδηγεί στην καταστροφή.

Η Ταϊβάν έγινε καταφύγιο των εθνικιστών μετά την ήττα τους από τους κομμουνιστές του Μάο στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο, το 1949. Έκτοτε το νησί είναι διοικητικά ανεξάρτητο όμως το Πεκίνο αντιλαμβάνεται την Ταϊβάν ως αποσχισμένη επαρχία του και έχει δεσμευτεί πως θα την θέσει εκ νέου υπό τον πλήρη έλεγχό του – η αποκαλούμενη πολιτική της «μίας Κίνας» ή «ενιαίας Κίνας».

«Ελπίζουμε πως η διεθνής κοινότητα θα λάβει σοβαρά υπόψη της [την συμπεριφορά της Κίνας] και μπορεί να εκδηλώσει την στήριξή της και να μας βοηθήσει», δήλωσε κ. Τσάι σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Προσέθεσε με νόημα πως εάν μία δημοκρατική χώρα δεν λάβει διεθνή στήριξη «μπορούμε να διερωτηθούμε» ποιο κράτος θα είναι ο επόμενος στόχος.

Ο κ. Σι έχει προτείνει επανένωση Κίνας και Ταϊβάν υπό την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», υποσχόμενος πως το Πεκίνο θα σεβαστεί τις περιουσίες και τα ήθη των κατοίκων του νησιού.

Η Τσάι ωστόσο έχει καταστήσει σαφές πως δεν δέχεται το άνοιγμα της Κίνας, υπογραμμίζοντας πως ο ασιατικός γίγαντας θα πρέπει απλώς να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
Πηγή: skai.gr