Ο Κιμ προειδοποιεί τον Τραμπ για αλλαγή πορείας αν οι ΗΠΑ πιέσουν τον Βορρά

Την πρόθεση να συνεχίσει τις επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου διατύπωσε στο μήνυμά του για το νέο έτος ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ουν, προειδοποιώντας ωστόσο πως ο Βορράς μπορεί να αλλάξει στάση εάν η Ουάσιγκτον επιμείνει στην πολιτική των κυρώσεων.

Ο κ. Κιμ σημείωσε πως η αποπυρηνικοποίηση είναι μέρος της «σθεναρής θέλησής» του κι ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί εκ νέου με τον αμερικανό πρόεδρο ώστε να πετύχουν ένα αποτέλεσμα που «θα χαιρετισθεί από την διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα όμως ο κ. Κιμ ξεκαθάρισε πως η Πιονγκγιάνγκ θα είναι υποχρεωμένη «να εξερευνήσει ένα νέο δρόμο» εάν η Ουάσιγκτον επιχειρήσει να επιβάλει μονομερώς την βούλησή της ή επιμείνει αμετακίνητη «στις κυρώσεις και στην πίεση».

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης άφησε αιχμές
κατά των ΗΠΑ ότι έχουν ήδη παραβιάσει υποσχέσεις που έχουν δώσει. Κάλεσε τον Λευκό Οίκο να μην παρερμηνεύσει την «υπομονή» του Βορρά με αιτήματα και επίμονες αξιώσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα αποκλιμακώσουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στην Βόρεια Κορέα προτού το καθεστώς Κιμ προβεί σε επαληθεύσιμες και μη αναστρέψιμες κινήσεις για την απαλοιφή του πυρηνικού οπλοστασίου του.

Ο Βορράς ωστόσο έχει επανειλημμένα ζητήσει ανάλογα ανταλλάγματα από την πλευρά του κ. Τραμπ, ενώ υπάρχουν και ανησυχίες ότι η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει υπογείως το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το μήνυμα Κιμ επαναβεβαιώνει πως η Βόρεια Κορέα είναι μεν διατεθειμένη να επιδιώξει την διπλωματική οδό, στα θεμέλια που τέθηκαν κατά την ιστορική σύνοδο Κιμ - Τραμπ στις 12 Ιουνίου, όμως συνάμα δεν θέτουν τέλος στις ανησυχίες πως οι επαφές μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσιγκτον έχουν ουσιαστικά «παγώσει».
Πηγή: skai.gr