Νετανιάχου προς Ερντογάν: Μην κηρύττεις εσύ που επιβάλεις κατοχή στην Κύπρο

Ανεβαίνουν απότομα οι τόνοι ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Τουρκία.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας τον άνθρωπο που έχει επιβάλει «κατοχή στην βόρεια Κύπρο» και υπεύθυνο για τους θανάτους κούρδων αμάχων.

«Ο Ερντογάν – που έχει υπό κατοχή την βόρεια Κύπρο και του οποίου ο στρατός σφάζει γυναίκες και παιδιά σε κουρδικά χωριά εντός κι εκτός Τουρκίας – δεν θα πρέπει να κηρύττει στο Ισραήλ» έγραψε ο κ. Νετανιάχου στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.



Η κριτική ήλθε αφότου έγινε γνωστό πως ο κ. Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σχετικά με την απόφαση ορισμένων χωρών να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας την διαφιλονικούμενη ιστορική πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε τον κ. Αμπάς πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους.

Ο τουρκικός στρατός διαθέτει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς στα κατεχόμενα της Κύπρου και ετοιμάζεται να επέμβει για τρίτη φορά στα εδάφη της βορείου Συρίας, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε περιοχές που ελέγχονται από κούρδους αντάρτες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει πως η επέμβαση στην Συρία, για πρώτη φορά ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, θα άρχιζε εντός ημερών, όμως χθες Παρασκευή είπε πως η επιχείρηση αναβάλλεται για λίγους μήνες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι συνέπειες της αμερικανικής απόσυρσης από την περιοχή.

Ο τούρκος πρόεδρος και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι κατέστησαν πάντως σαφές πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο κατά των Κούρδων της Συρίας, και παράλληλα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην οριστική εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή.
Πηγή: skai.gr