Τσαβούσογλου: Ο Τραμπ μας είπε πως εργάζεται για την έκδοση Γκιουλέν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε στον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσιγκτον εργάζεται για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Στην Αργεντινή ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν πως εργάζεται για την έκδοση του Γκιουλέν και άλλων προσώπων», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην συνάντηση των δύο ηγετών στο Μπουένος Άιρες πριν δύο εβδομάδες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20.

Η Άγκυρα θεωρεί πως ο 77χρονος Γκιουλέν ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο ιμάμης, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ επί σχεδόν δύο δεκαετίες αρνείται κατηγορηματικά οιαδήποτε ανάμειξη.

Τον Νοέμβριο, δύο εβδομάδες πριν την σύνοδο
του G20, ο κ. Τραμπ ξεκαθάρισε πως, για την ώρα τουλάχιστον, δεν εξετάζει έκδοση του ιεροκήρυκα.

Σε κάθε περίπτωση η έκδοση πρέπει να εγκριθεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να πειστεί πως η Άγκυρα έχει παρουσιάσει επαρκείς αποδείξεις για την ενοχή Γκιουλέν. Όλες οι προηγούμενες απόπειρες της Τουρκίας να πετύχει την έκδοση του κ. Γκιουλέν έχουν προσκρούσει σε αυτόν τον «σκόπελο».

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως θα υιοθετήσει καινούργιες πρωτοβουλίες ώστε να διακόψει την ροή χρημάτων στο δίκτυο υποστηρικτών και οργανώσεων που πρόσκεινται στον κ. Γκιουλέν – δίκτυο που η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του δήλωσε πως έχει δει «αξιόπιστή έρευνα» του FBI ότι το δίκτυο Γκιουλέν φοροδιαφεύγει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Πηγή: skai.gr