Ένα βήμα πριν την αυτοκεφαλεία η Ουκρανία, ζωντανός ο κίνδυνος σχίσματος

Ένα βήμα πριν την αυτοκεφαλεία και την πνευματική αποδέσμευση από την Ρωσία βρίσκεται πλέον η ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μετά την ενωτική σύνοδο που έλαβε χώρα σήμερα στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο.

Προκαθήμενος της καινούργιας Εκκλησίας εξελέγη ο 39χρονος μητροπολίτης Επιφάνιος, ο οποίος πρόσκειται σε πρώην σχισματικό βραχίονα που απορρίπτει την υπαγωγή του Κιέβου στην Εκκλησία της Ρωσίας.

Απομένει πια η τυπική λήψη του Τόμου για το αυτοκέφαλο από το Φανάρι. Ο κ. Επιφάνιος αναμένεται να ταξιδεύσει στο Φανάρι για να τον παραλάβει τον Ιανουάριο.

Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει ευρύτερη γεωπολιτική σημασία, δεδομένης της προσάρτησης της Χερσονήσου της Κριμαίας από την Μόσχα.

Σε μία ένδειξη πως η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχτεί αμαχητί την εκλογή Επιφάνιου, μόλις δύο ιερείς του βραχίονα που τάσσεται υπέρ της σύνδεσης με την Ρωσία παρευρέθηκαν στην σημερινή σύνοδο. Δεν είναι σαφές εάν ένας από τους δύο ήταν ο φιλορώσος πρώην μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος.

Εκπρόσωπος του πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου δήλωσε πως η ρωσική Εκκλησία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται κανονικά στην Ουκρανία.

Εάν δεν βρεθεί λύση ο φιλορωσικός βραχίονας κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του στην Ουκρανία, αποσχιζόμενος από την πλέον αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Παρών στην σύνοδο ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έχει κατηγορήσει τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι φιλοδοξεί να καταλάβει ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.

«Αυτό είναι ζήτημα της ουκρανικής κρατικής υπόστασης», είπε ο κ. Ποροσένκο. «Δράττουμε την πνευματική μας ανεξαρτησία, που μπορεί να συνδεθεί με πολιτική ανεξαρτησία, σπάμε τις αλυσίδες που μας δένουν στην [ρωσική] αυτοκρατορία».

Προσέθεσε πως τον Ιανουάριο θα συνταξιδέψει με τον κ. Επιφάνιο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να παραλάβουν τον Τόμο.
Πηγή: skai.gr