Η γραβάτα Γιούνκερ και ο καβγάς με την Μέι

Αντιμέτωποι ήρθαν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Βρετανίδα πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να ειρωνεύεται την στρατηγική της Μέι στο Brexit και διαμαρτύρεται ότι οι Βρετανοί δεν λένε ξεκάθαρα τι θέλουν. 

Παρά το θερμό καλωσόρισμα του Γιούνκερ στην Τερέζα Μέι κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής το καλό κλίμα φαίνεται ότι χάλασε εξαιτίας της αυστηρής θέσης που πήρε έναντι των Βρετανών ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

 

Στο βίντεο πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής η Τερέζα Μέι εμφανίζεται στην αίθουσα της συνεδρίασης με την τσάντα της. Πλησιάζει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι δύο φαίνεται να έχουν μία έντονη διαφωνία. Ο ήχος σε αυτά τα βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει ήχο. 

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η Μέι κατά την χθεσινή ομιλία της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες μέσα στην Σύνοδο Κορυφής έκανε έκκληση για την παροχή διαβεβαιώσεων σχετικά με το ιρλανδικό backstop. Όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός βγήκε από την αίθουσα προκειμένου οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συζητήσουν εκείνος που επιτέθηκε έντονα στην Μέι ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ότι οι βρετανικές θέσεις είναι «νεφελώδεις και ασαφείς». 

Το  άσχημο κλίμα μεταξύ του Γιούνκερ και της Βρετανίδας πρωθυπουργού φάνηκε και στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κομισιόν. «Είναι η Βρετανία που εγκαταλείπει την Ε.Ε Οι Βρετανοί φίλοι μας θα πρέπει να πουν τι θέλουν αντί να ρωτούν εμάς τι θέλουμε. Το βρίσκω άβολο», είπε ο Γιούνκερ, ο οποίος έστειλε και ένα μήνυμα μέσω της επιλογής της γραβάτας του. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε μία πράσινη γραβάτα ως ένδειξη συμπαράστασης στους Ιρλανδούς. Πηγές επιβεβαίωσαν στην Daily Mail ότι πράγματι ο Γιούνκερ προτίμησε αυτή την γραβάτα «προκειμένου να δείξει αλληλεγγύη στον λαό της Ιρλανδίας».