Τουσκ: Θέλουμε να βοηθήσουμε την Μέι, αλλά ψάχνουμε το πώς

Αβέβαιη παραμένει η έκβαση της προσπάθειας της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για διευκρινίσεις στην συμφωνία του Brexit όσον αφορά τις πρόνοιες για την Βόρεια Ιρλανδία.

Σε σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες η κ. Μέι προσπάθησε να αποσπάσει εγγυήσεις πως η μετα-Brexit ρύθμιση για την Βόρεια Ιρλανδία θα έχει ημερομηνία λήξης. Υπό τις παρούσες συνθήκες η Βρετανία μπορεί να εγκλωβιστεί σε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση εις το διηνεκές εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συναντήθηκε με την κ. Μέι, έγραψε στο Twitter πως η ΕΕ θέλει «ξεκάθαρα» να «βοηθήσει», όμως «το ερώτημα είναι πώς». Ο κ. Τουσκ έχει ήδη καταστήσει σαφές πως οι 27 εταίροι δεν θα αποδεχτούν αναδιαπραγμάτευση του περιεχομένου της συμφωνίας για τους όρους εξόδου της Βρετανίας.

Νωρίτερα συνεργάτες της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ διέρρεαν πως οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ικανοποιούσουν τις αξιώσεις της κ. Μέι, αλλά χωρίς να ανοίξει και πάλι η συζήτηση γύρω από την συμφωνία.

Οι διαβουλεύσεις θα κορυφωθούν στην Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός από την πλευρά της επιχείρησε να διαβεβαιώσει πως υπάρχει προοπτική λύσης, λέγοντας σε βρετανούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως οι ευρωπαίοι ηγέτες «μοιράζονται» την αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου για διευθέτηση των ανησυχιών όσον αφορά την Βόρεια Ιρλανδία.

Απέφυγε όμως να δώσει υποσχέσεις για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, λέγοντας απλώς πως οι συζητήσεις βρίσκεται μόνον στην αρχή.

Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες που δεν θα περιλαμβάνει ρύθμιση έκτακτης ανάγκης για την Βόρεια Ιρλανδία, το αποκαλούμενο «backstop».

Η κ. Μέι θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγή: skai.gr