Ο Γκορμπατσόφ τιμά τον Μπους για την συμβολή στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Την συνεισφορά του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου στην ομαλή λήξη του Ψυχρού Πολέμου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης χαιρέτισε o τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο 41ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα σε ηλικία 94 ετών.

To 1991 Μπους και Γκορμπατσόφ υπέγραψαν την συνθήκη START1, η οποία έθεσε όρια στα πυρηνικά οπλοστάσια της Ουάσιγκτον και της Μόσχας. Η συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ τρία χρόνια αργότερα, όριζε πως η κάθε χώρα δικαιούται να έχει έως 6.000 πυρηνικές κεφαλές και 1.600 οχήματα εκτόξευσης.

«Πολλές αναμνήσεις μου συνδέονται με αυτόν. Συνεργαστήκαμε σε χρόνια μεγάλων αλλαγών. Ήταν δραματική περίοδος που απαιτούσε τεράστια υπευθυνότητα από όλους», δήλωσε ο κ. Γκορμπατσόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Ο 87χρονος πρώην ηγέτης του ανατολικού μπλοκ σημείωσε πως ο Μπους συνέβαλε στην λήξη του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού και των εξοπλιστικών αγώνων, με συνέπεια τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

«Αποτίνω φόρο τιμής στην συνεισφορά του Τζορτζ Μπους προς αυτό το ιστορικό επίτευγμα. Ήταν ένας πραγματικός εταίρος», προσέθεσε ο κ. Γκορμπατσόφ.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε, όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, και ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για ξεχωριστό ηγέτη που υπηρέτησε την πατρίδα του σε καιρό ειρήνης και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.




Πηγή: skai.gr