Κύπρος: Σκληρό πόκερ στα κοιτάσματα Αφροδίτης. Η διαπραγματευση με Noble

Ναι στη διαπραγμάτευση, χωρίς να σημαίνει ότι είναι δεδομένη θετική κατάληξη ή ότι γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα των εταίρων του κοιτάσματος «Αφροδίτη», δηλαδή των Noble, Shell, Delek, φαίνεται να είναι η θέση του υπουργείου Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τη θέση αυτή αναμένεται ότι θα εκφράσει και στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, θέτοντας επί τάπητος και τη θέση του για τη θεσμοθέτηση διαπραγματευτικής ομάδας.

Η διαπραγματευτική θέση του υπουργείου ξεκινά από το σημείο ότι υπάρχουν μελέτες για τα έσοδα από πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τρεις διαφορετικές διεθνείς τιμές πετρελαίου, χαμηλή, μέση και υψηλή, που είναι τα μεταβλητά στη φόρμουλα διαμόρφωσης των εσόδων.

Το κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος, το κόστος μεταφοράς και το κόστος υγροποίησης είναι γνωστά, αφού υπάρχουν και μελέτες και προσυμφωνίες.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του υπουργείου –ΕΥΚ και BEICIP– μόνο στο ενδεχόμενο χαμηλής τιμής του πετρελαίου (στα 60 δολάρια το βαρέλι) είναι οριακά βιώσιμες οι επενδύσεις των εταιρειών της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη», για ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Ωστόσο, οι τρεις εταιρείες έχουν υποβάλει το αίτημα για αλλαγή του καταμερισμού των εσόδων και ως εταίρος στο κοίτασμα «Αφροδίτη» το υπουργείο Ενέργειας θεωρεί ότι δεν μπορεί να αρνηθεί τον διάλογο, αφού ο κύριος στόχος είναι η διασφάλιση της ανάπτυξης του «Αφροδίτη».

Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο οποίο να συμφωνεί η Κυπριακή Δημοκρατία, εκείνο που θα ισχύει θα είναι οι όροι στο έγγραφο στο οποίο οι Noble, Shell, Delek έχουν ήδη θέσει την υπογραφή τους και θα κληθούν να απαντήσουν όχι μόνο σε κυπριακό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αν θα τιμήσουν ή όχι τις υπογραφές τους.

Από την άλλη, η πίεση προς την Κύπρο έρχεται από το γεγονός ότι η Αίγυπτος δεν θα είναι επ’ αόριστον ανοικτή για να δεχθεί φυσικό αέριο για υγροποίηση, αφού ένα τυχόν νέο σημαντικό κοίτασμα θα καλύψει τις δυνατότητες του τερματικού υγροποίησης.

Ούτε και οι αγοραστές στην ΕΕ θα περιμένουν την Κύπρο για να εξασφαλίσουν μακροχρόνια συμβόλαια για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Στην πράξη, οι Noble, Shell και Delek ζητούν αλλαγή του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού με τρόπο που το σημερινό ισοζύγιο να αλλάξει προς όφελός τους, με επίκληση του γεγονότος ότι αν αφαιρεθούν τα περίπου 7 δισ δολ. που θα κοστίσει η ανάπτυξη και εξυπηρέτηση του κοιτάσματος και η αποστολή του φυσικού αερίου και το κόστος υγροποίησης στα 15-20 χρόνια παραγωγής, στα 12 δισ.δολάρια  περίπου που απομένουν δεν τους αποφέρουν την αναμενόμενη στον τομέα κερδοφορία για τα κεφάλαια που καλούνται να επενδύσουν, αν διαμοιραστούν με το υφιστάμενο συμβόλαιο.

Όλα τα αιτήματά τους βασίζονται σε τιμή πετρελαίου 60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ήδη έχει ξεπεράσει τα 70 δολάρια. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες είναι φανερό ότι παίρνουν και τα μηνύματα από την κοινή γνώμη της Κύπρου αλλά και του πολιτικού κόσμου.

Επίσης, το γεγονός ότι κάθε είδηση σε σχέση με το θέμα κάνει τον γύρο του κόσμου, ιδιαίτερα μέσω ειδικών περιοδικών, εφημερίδων και ειδησεογραφικών πυλών του ίντερνετ, επηρεάζοντας αισθητά την εικόνα τους, είναι σημαντικό για διεθνείς εταιρείες που αποδίδουν μεγάλη σημασία σε παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή των μετοχών τους. Η δυσφήμιση, που συνοδεύει μια άρνηση να τιμήσουν εταιρείες τέτοιου επιπέδου τις υπογραφές τους, είναι κάτι που θα θέλουν να αποφύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία των Noble, Shell, Delek, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», έχει ήδη αναθεωρήσει δύο φορές το αρχικό της αίτημα προς το υπουργείο Ενέργειας, με τελευταία αναθεώρηση αυτήν του περασμένου Ιουνίου, κατά την οποία μείωσε κι άλλο τις απαιτήσεις της για τροποποίηση του καταμερισμού.

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου»
αναφέρουν ότι αρχικά ζητείτο αναθεώρηση κατά 33%, σταδιακά ανασκεύασαν μειώνοντας το ποσοστό αυτό περίπου στο μισό.

Από την άλλη, ΕΥΚ και BEICIP, στις οποίες βασίστηκαν και οι θέσεις στη βάση των οποίων έγινε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων από τον γ. διευθυντή του υπουργείου, έχουν επεξεργαστεί φόρμουλες βάσει των οποίων εξασφαλίζεται μεγαλύτερο περιθώριο εσόδων στις εταιρείες, αν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου είναι πολύ χαμηλές, αλλά την ίδια ώρα, ως αντιστάθμισμα, θα αυξηθεί το όφελος του κράτους όταν οι τιμές πετρελαίου ανεβαίνουν. Τα σενάρια αυτά θα τεθούν και ενώπιον των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας, ώστε να τα αξιοποιήσουν όταν πάρουν πράσινο φως σε πολιτικό επίπεδο.

Στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο διαπραγμάτευση, μέσω διαπραγματευτικής ομάδας που θα διορίσει το Υπουργικό με πρόταση του υπουργού Ενέργειας, στη βάση της δομής της διαπραγματευτικής ομάδας που πραγματοποίησε τον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης, εξασφαλίζοντας συμφωνίες με τις ExxonMobil – Qatar Petroleum, όπως και τις TOTAL και ΕΝΙ.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα διαρκέσουν μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα υπάρξουν και εξελίξεις που πιθανόν να γείρουν την πλάστιγγα των επιχειρημάτων υπέρ ή και κατά της Δημοκρατίας. Όπως είναι η γεώτρηση στον πολλά υποσχόμενο «Δελφίνο» στο τεμάχιο 10, θα υπάρχει και τελική οριστική εικόνα για τους όγκους στο «Καλυψώ». Την ίδια ώρα όμως, θα έχει ολοκληρώσει και η ΕΝΙ τη δική της γεώτρηση στον επίσης πολλά υποσχόμενο στόχο «Νοόρ» της Αιγύπτου.

Αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και πριν γίνει εισήγηση της διαπραγματευτικής ομάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος και ο υπουργός Ενέργειας θεωρούν ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τα κόμματα για το αποτέλεσμα και να ακούσουν τις θέσεις τους. Μετά ο υπουργός θα υποβάλει τη δική του εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Προδρόμου: Δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς χθες από το ΚΥΠΕ αν η Κυβέρνηση είναι κοντά στη σύσταση μιας ομάδας επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την κοινοπραξία του οικοπέδου 12, απάντησε ότι «εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και την κατεύθυνση που θα δοθεί, αν και ποια διαπραγμάτευση θα γίνει, κάτω από ποιους όρους».

Για τα θέματα αυτά «πρέπει να επιφυλαχθούμε», καθώς «οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι προοπτικές υπάρχουν και η εμπορευσιμότητα είναι το επόμενο βήμα για το οποίο πρέπει με σύνεση να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Παρέπεμψε ακολούθως στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ είπε ότι σε σχετική ενημέρωση αναμένεται να προβεί ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Παρά τις προκλήσεις ή τα εμπόδια που κάποιοι προσπαθούν να βάλουν, τώρα είμαστε στο σημείο που πρέπει να ληφθούν και κάποιες αποφάσεις στρατηγικής σημασίας», πρόσθεσε.

ΑΚΕΛ: Να περιμένουμε την ExxonMobil

Πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, από τη «βιασύνη που επιδεικνύει η Κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία Noble - Shell - Delek» και θεωρεί ότι η ενημέρωση που είχαν οι πολιτικές δυνάμεις ήταν ελλιπής.

Αυτό τονίζεται σε γραπτή δήλωση της βουλευτού και μέλους του Π. Γραφείου του κόμματος Ελένης Μαύρου.

Η Ελένη Μαύρου θεωρεί ότι, «τυχόν αποδοχή των απαιτήσεων της κοινοπραξίας υπολογίζεται ότι θα επιφέρει απώλεια κερδών στην Κυπριακή Δημοκρατία γύρω στα €2 δισ.», απώλεια που θα πολλαπλασιαστεί αν ακολουθήσουν αιτήματα κι άλλων εταιρειών.

Το ΑΚΕΛ έχει εισηγηθεί ότι είναι ενδεχομένως καλύτερα να περιμένουμε τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10, τα οποία αναμένονται σε μερικούς μήνες.

Να σημειωθεί ότι έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και του υπουργού Ενέργειας, με σκοπό να απαντηθούν και ερωτήματα που τέθηκαν από το κόμμα μέσω επιστολής του γ.γ. του ΑΚΕΛ προς τον Υπουργό.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Κύπρος