Τσαβούσογλου: Η κόντρα με τις ΗΠΑ δεν λύνεται αν δεν αλλάξουν νοοτροπία

Τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να λυθούν εύκολα, αλλά όχι με την νοοτροπία που επιδεικνύει σήμερα η Ουάσιγκτον, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν, δεν μπορούν να διακρίνουν ποιος είναι ο πραγματικός φίλος τους», είπε ο κ. Τσαβούσουγλου, απαντώντας εμμέσως στην δήλωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Τουρκία δεν αποδείχτηκε καλός φίλος για την Αμερική.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί όσον αφορά την διατήρηση φιλικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον, και εξέφρασε εκ νέου την έντονη δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς για τα πολεμοφόδια που έχουν προσφέρει οι Αμερικανοί σε κουρδικές οργανώσεις στη Συρία.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τους κούρδους αντάρτες ως τρομοκράτες που απειλούν την εθνική της ασφάλεια, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες τους θεωρούν πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Τσαβούσογλου αρνήθηκε πάντως ότι η Άγκυρα επιδιώκει τώρα να επιδιορθώσει τις «γέφυρες» με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της κρίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αντιτείνοντας ότι η Ευρώπη ουδέποτε επέδειξε «μονομερή έχθρα» προς την Τουρκία.

«Διαφορετικοί λόγοι προκάλεσαν εντάσεις με την Ευρώπη […] Ουδείς θα πρέπει να θεωρεί πως η Τουρκία είναι εκτός Ευρώπης», είπε.

Χαιρέτισε επίσης την συμφωνία με την Ρωσία για απελευθέρωση των θεωρήσεων σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών διαβατηρίων, προσθέτοντας και πάλι πως επιθυμία της Τουρκίας είναι η πλήρης άρση των βίζα.
Πηγή: skai.gr