Ο Τραμπ χτυπά την Τουρκία διπλασιάζοντας τους δασμούς

Τον διπλασιασμό των αμερικανών δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που η τουρκική λίρα δέχεται τεράστιες πιέσεις στις αγορές συναλλάγματος και φουντώνουν οι φόβοι για οικονομική κρίση.

«Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για ατσάλι και αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, τη τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας», έγραψε αιχμηρά στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα «δεν είναι καλές αυτή την στιγμή», προσέθεσε.

Οι φόροι εισαγωγής για το τουρκικό αλουμίνιο θα διαμορφωθούν στο 20% και για το τουρκικό ατσάλι στο 50%, ουσιαστικά αντισταθμίζοντας το όποιο όφελος είχαν οι τουρκικές μεταλλευτικές επιχειρήσεις από την αδύναμη λίρα, που καθιστούσε ανταγωνιστικότερες τις εξαγωγές τους.

Η τουρκική λίρα συνέχισε την κατρακύλα της στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου μετά το τιτίβισμα Τραμπ, πέφτοντας για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα σε νέο ιστορικό χαμηλό, προτού ανακάμψει ελαφρώς.

Η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα, προειδοποίησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικώνμ σημειώνοντας σκωπτικά πως η συμπεριφορά Τραμπ δεν συνάδει με στάση σοβαρού κράτους.

Για ενέργεια που αντίκειται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έκανε λόγο το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου. «Η Τουρκία αναμένει από τα κράτη μέλη να τηρούν τους διεθνείς κανόνες», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.



Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους έχουν επιδεινωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, με αιχμή την άρνηση της Άγκυρας να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται επί 22 μήνες με την κατηγορία ότι υποστήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσιγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Τουρκίας για την εμπλοκή τους στην υπόθεση Μπράνσον, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες των αγορών.

Μιλώντας νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για «εθνικό αγώνα» στο μέτωπο της οικονομίας και υποστήριξε πως η Τουρκία θα κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο που μαίνεται εναντίον μας».
Πηγή: skai.gr