Ο καύσωνας μαστίζει την Ευρώπη, προβλέψεις για θερμοκρασίες άνω των 48°C

Μαστίζεται από τον καύσωνα η Ευρώπη, με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες να προβλέπουν ότι θα καταρριφθεί το πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας των 48 βαθμών που κατέχει η Αθήνα από τον Ιούλιο του 1977.

Υποψήφιες για το επόμενο ρεκόρ θερμοκρασίας είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει απειλητικά σε συνδυασμό με τη θερμή μάζα αέρα από την Αφρική.

Προειδοποιητική ανακοίνωση προς όλους τους πολίτες έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας η οποία αναφέρει ότι τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι σφοδρός και θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Κόκκινη προειδοποίηση, για θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, έχει εκδώσει η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Meteoalarm, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανία.

Σημειώνεται ότι το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2017 και είναι 47,3 βαθμοί.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κηρύχτηκε σε κατάσταση συναγερμού και έχει αυξήσει τα επίπεδα της ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών, μέχρι τις 6 Αυγούστου.

Επίσης, έχει απαγορεύσει στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και περιόρισε την πρόσβαση στα δάση.

Η χώρα εγκαινίασε και το μέτρο προειδοποίησης μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: skai.gr