Μιανμάρ: Συνεχίζεται η δίκη των κρατούμενων δημοσιογράφων του Reuters

Hδη γνωστές και δημοσιοποιημένες υποστήριξε πως ήταν οι πληροφορίες των εγγράφων που είχε στην κατοχή ο Kyaw Soe Oo, ένας εκ των δύο δημοσιογράφων του Reuters που κρατούνται στην Μιανμάρ με τις κατηγορίες της υποκλοπής κρατικών πληροφοριών .

Μάλιστα ο 28χρονος δημοσιογράφος συμπλήρωσε πως δεν έχει ιδέα πως τα έγγραφα που, κατά το προηγούμενο διάστημα είχαν κατατεθεί στα δικαστήρια της Γιανγκόν κατά την φάση των προδικαστικών ακροάσεων, βρέθηκαν στην συσκευή τηλεφώνου του.

Τόσο ο Kyaw Soe Oo, όσο και ο 32χρονος συνάδελφος του Wa Lone, είναι δυνατόν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης μέχρι και 14 ετών.

Και οι δύο έχουν δηλώσει αθώοι των κατηγοριών και έχουν υποστηρίξει μέσω της απολογίας τους ότι παγιδεύτηκαν από τις αστυνομικές αρχές της χώρας οι οποίες και, όπως υποστηρίζουν, τους στοχοποίησαν «φυτεύοντας» τους τα έγγραφα, τα οποία δεν είχαν καν προλάβει να κοιτάξουν.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως η αναφορά της εισαγγελέα Kyaw Min Aung, που πρωτοστατούσε της δίκης, η οποία και έκανε λόγο για «συνήθειο» του Soe Oo, να συλλέγει απόρρητες πληροφορίες και να τις προωθεί στο δίκτυο Reuters, με τον τελευταίο να ανταπαντά πως δεν έπραττε εθελοντικά αλλά αναγκαστικά, κατά αυτόν τον τρόπο.

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης κάλεσαν ως βασικό μάρτυρα τον Myo Thant Tun, που εργάζεται ως οδηγός στο Reuters και μετέφερε τους δύο δημοσιογράφους στο ραντεβού κατά το οποίο και συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τον Thant Tun, οι δημοσιογράφοι εισήλθαν στο εστιατόριο που είχε κανονιστεί το ραντεβού, κρατώντας μόνο τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στην συνέχεια συνάντησαν δύο αστυνομικούς οι οποίοι και τους έδωσαν μερικά έγγραφα και αμέσως μετά συνελήφθησαν.

Τους ισχυρισμούς των δύο δημοσιογράφων φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο Μoe Yan Naing, αξιωματικός της αστυνομίας, μέσω κατάθεσης του.

Ειδικότερα, όπως ο Yan Naing επιβεβαιώνει, υπήρχαν πράγματι οδηγίες για παγίδευση των δύο δημοσιογράφων από ανώτερους αξιωματικούς σε υφιστάμενους.

Ο αξιωματικός μάλιστα παραδέχεται ότι πράγματι είχε έρθει σε επαφή με τους κατηγορούμενος, στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να τους παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο εκπρόσωπος Τύπου της Μιανμάρ Ζαw Htay αρνείται να κάνει εκτεταμένα σχόλια επί του θέματος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι δικαστικές αρχές είναι σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητες.

Παράλληλα, οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν βασανιστήρια καθ΄ όλη την διάρκεια της κράτησης τους, αναφέροντας πως έχουν υποχρεωθεί να ανακρίνονται καθισμένοι στα γόνατα για ώρες, να φορούν κουκούλες και χειροπέδες και να υπόκεινται σε στέρηση ύπνου.
Η δίκη έχει αναβληθεί μέχρι την επόμενη Τρίτη όποτε και αναμένεται η υπεράσπιση να καλέσει σε κατάθεση μάρτυρα-κλειδί για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο της σύλληψης τους τον Δεκέμβριο, οι δύο δημοσιογράφοι ερευνούσαν τις δολοφονίες 10 μουσουλμάνων της κοινότητας Rohingya, σε χωριό του δυτικού προαστίου Rakhine, της Μιανμάρ.

Οι δολοφονίες έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια δράσεων στρατιωτικής καταστολής οι οποίες, όπως ανέφερε έπειτα ο ΟΗΕ, οδήγησαν στον εκτοπισμό περίπου 700.00 κατοίκων στο Μπαγκλαντές.
Η δίκη των δημοσιογράφων έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον ως ένα άμεσο παράδειγμα για το βαθμό περιορισμού της ελευθεροτυπίας στη συγκεκριμένη χώρα.


Πηγή: Reuters- Skai.gr