Κιτάροβιτς: Η απόλυτη σταρ του Μουντιάλ της Ρωσίας (photos & video)

Η Κροάτισσα Πρόεδρος, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό μέσα από το Μουντιάλ της Ρωσίας και έγινε ευρέως γνωστή από τις εικόνες της απονομής που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η πρόεδρος της δευτεραθλήτριας κόσμου έκλεψε την παράσταση, καθώς δεν πτοήθηκε ούτε από την ήττα της εθνικής της χώρας της αλλά ούτε και από την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα κατά τη διάρκεια της απονομής των μεταλλίων.

Φορώντας την μπλούζα με τα χρώματα της εθνικής της (αψηφώντας το dress code στην περιοχή των VIP) και χαμογελώντας συνεχώς έσπευσε να συγχαρεί αλλά και να αγκαλιάσει με θέρμη τόσο τους συμπατριώτες της, όσο και τους, εντός των τεσσάρων γραμμών, Γάλλους αντιπάλους της, τους οποίους επισκέφθηκε αργότερα και στα αποδυτήρια.




Σύμφωνα με την πλατφόρμα Mediatoolkit η οποία σφυγμομετρεί τη δημοτικότητα προσώπων και εταιρειών στο διαδίκτυο, το όνομα της Κιτάροβιτς εμφανίζεται στις περισσότερες ιστορίες που αφορούν τον τελικό, ξεπερνώντας σε απήχηση τους πραγματικούς πρωταγωνιστές εντός γηπέδου, όπως τον νικητή της Χρυσής Μπάλας Λούκα Μόντριτς και εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ξέφρενης πορείας της Κροατίας στο Μουντιάλ, Ιβάν Πέρισιτς και Μάριο Μάτζουκιτς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Mediatoolkit, οι αναφορές στο όνομά της ήταν θετικές σε ποσοστό άνω του 80%, καθώς εμφανίζεται ως μία γυναίκα που ταξίδεψε αεροπορικώς στη Ρωσία με δικά της έξοδα σε οικονομική θέση, παρακολουθούσε συχνά τους αγώνες από απλές θέσεις εκτός VIP και έχασε μόνο τον ημιτελικό ενάντια στην Αγγλία καθώς συνέπεσε με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.




Όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Μπόρις Ντετζούλοβιτς, η παρουσία της Κιτάροβιτς στον τελικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία εκτεταμένη προεκλογική παράσταση.

«Χρησιμοποίησε τον τελικό προκειμένου να ενισχύσει και να προωθήσει την εικόνα της Προέδρου του λαού. Αυτό είναι κάτι που κάνει εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο αντί να περιοριστεί στο κροατικό κοινό, απευθύνθηκε μέσω αυτής της ιδιότυπης καμπάνιας σε δισεκατομμύρια ανθρώπους από ολόκληρο τον πλανήτη».




Ποια είναι όμως πραγματικά η σιδηρά κυρία της Κροατίας ;

Η Γκράμπαρ Κιτάροβιτς εξελέγη Πρόεδρος το 2015, καθώς εμφανίστηκε ως το νέο ανανεωμένο πρόσωπο του συντηρητικού κόμματος Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ). Το HDZ αντιμετώπισε κατά το παρελθόν πληθώρα κατηγοριών για διαφθορά, με πλέον αξιοσημείωτη περίπτωση την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ίβο Σαναντέρ σε πέντε διαδοχικές δίκες για διαφθορά.

Η Κιτάροβιτς συστήθηκε στους Κροάτες ως εκπρόσωπος του συντηρητικού και πατριωτικού δικαιώματος τους, λαμβάνοντας μέρος σε πολυήμερες διαμαρτυρίας Κροατών βετεράνων που συνέπεσαν με τον προεκλογικό αγώνα.




Ωστόσο, οι σπουδές της στο εξωτερικό, η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και η υψηλή θέση της στο ΝΑΤΟ (έχει διατελέσει βοηθός γενικός γραμματέας για τη δημόσια διπλωματία της Συμμαχίας από το 2011 έως το 2014) της επέτρεψαν να σταθεί απέναντι σε πρώην στρατηγούς και τοπικούς δημάρχους που συχνά σχετίζονταν με το κόμμα της.

Τέλος η ίδια προωθεί την αγάπη για την πατρίδα και την εκκλησία, αξίες που ενστερνίζεται ένα μεγάλο μέρος του κροατικού λαού.

Πηγή: skai.gr - The Guardian
TAGS: Ρωσία