Χάικο Μάας κατά Τραμπ: Δεν είμαστε κομπάρσοι σε ριάλιτι σόου

Μύδρους κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Αφήνοντας υπαινιγμούς για το ριάλτι The Apprentice, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Τραμπ, ο Μάας ανέφερε αιχμηρά ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν είναι κομπάρσοι σε ριάλιτι σόου στον απόηχο της θυελλώδους συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε να επιδεικνύεται μεγαλύτερος σεβασμός προς την υφιστάμενη διεθνή τάξη, σχολιάζοντας ότι το να συμφωνήσει κανείς με το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επενδύουν το 4% του ΑΕΠ τους στην άμυνα δεν θα καταστήσει τον κόσμο πιο ασφαλή.

"Ένα τέτοιο αίτημα δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρή πολιτική ασφαλείας. Αντί για τέτοια αιτήματα, χρειαζόμαστε κατεπειγόντως περισσότερο σεβασμό στους κανόνες και τη διεθνή τάξη", επέμεινε ο Μάας, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πάντως, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας, κάτι που σχεδιάζεται να γίνει στον επόμενο προϋπολογισμό. "Ξέρουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια δεν είναι δωρεάν" είπε, σχολιάζοντας ότι αν οι ΗΠΑ καταστούν "λιγότερο προβλέψιμες" ως εταίρος, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα για τη δική της ασφάλεια.

Ο Τραμπ προκάλεσε εξάλλου σάλο την Τετάρτη στο Βερολίνο, όταν είπε ότι η Γερμανία είναι "όμηρος" της Ρωσίας γιατί εξαρτάται ενεργειακά από αυτήν.
Πηγή: skai.gr