Γουατεμάλα: Επικρίσεις και δεσμεύσεις για συνεργασία στη συνάντηση Νίλσεν με ΥΠΕΞ χωρών της Λατινικής Αμερικής

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν αντιμετώπισε αρκετές σφοδρές επικρίσεις της πολιτικής της Ουάσινγκτον για το μεταναστευτικό.

Ωστόσο, ταυτόχρονα έκλεισε συμφωνίες συνεργασίας κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γουατεμάλας, του Μεξικού, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας την Τρίτη.

Τα περισσότερα βέλη είχαν στόχο την πολιτική διαχωρισμού των παιδιών από τους γονείς όταν συλλαμβάνονταν παράτυποι μετανάστες στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, που ο Aμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε εντέλει ότι τερματίζει, μετά τις έντονες εγχώριες και διεθνείς πιέσεις που του ασκήθηκαν.

«Το να χωρίζονται τα παιδιά από τους γονείς τους είναι σκληρή κι απάνθρωπη πράξη», τόνισε ο μεξικανός ΥΠΕΞ Λουίς Βιδεγαράι μετά τη συνάντηση. Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε τη συζήτηση «χρήσιμη, σημαντική και καίρια».

Η Νίλσεν είπε ότι οι χώρες της περιοχές μπορούν μαζί να βρουν λύση στις «πολύ επείγουσες» προκλήσεις της ασφάλειας και της παράνομης μετανάστευσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας Σάντρα Χοβέλ δήλωσε ότι οι πέντε χώρες έκαναν «ειλικρινή και ανοικτό διάλογο» για το μεταναστευτικό, ενώ ο ομόλογός της του Ελ Σαλβαδόρ Κάρλος Καστανιέδα επέμεινε στο ότι είναι επείγον να επανενωθούν με τις οικογένειές τους τα παιδιά που αποσπάστηκαν από αυτές στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνάντηση είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών για την υποστήριξη των μεταναστών, η δημιουργία μιας διεύθυνσης της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και των τελωνείων (ICE) που θα αναλάβει να διευκολύνει την επανένωση των οικογενειών, καθώς και η δημιουργία ομάδων εργασίας για να καταρτίσουν στρατηγικές και να προτείνουν κοινές επιχειρήσεις εναντίον της διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με τη Χοβέλ.

Ομάδες εργασίας που θα χειριστούν το ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα συνεδριάσουν την 26η Ιουλίου στην Τεγκουσιγκάλπα, την πρωτεύουσα της Ονδούρας, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γουατεμάλας.

Η επίσκεψη της Νίλσεν ακολούθησε εκείνη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς τον Ιούνιο. Ο Πενς είχε τονίσει τότε πως «η έξοδος αυτή πρέπει να σταματήσει», ενώ χαρακτήρισε την παράτυπη μετανάστευση απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Νίλσεν, ο Aμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν θα συναντηθούν στην μεξικανική πρωτεύουσα την Παρασκευή με τον εκλεγμένο πρόεδρο του Μεξικού, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, γνωστοποίησε στο μεταξύ ο προαλειφόμενος επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η προεδρία του Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία την 1η Δεκεμβρίου, ενδέχεται να οξύνει κι άλλο τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, ιδίως για το μεταναστευτικό.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της μετανάστευσης. Οι άνθρωποι φεύγουν από τα χωριά όπου γεννήθηκαν από ανάγκη, όχι επειδή το θέλουν», ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Στις ΗΠΑ ζούσαν 56,5 εκατ. άνθρωποι με καταγωγή από χώρες της Λατινικής Αμερικής το 2015, αριθμός που αποτελεί το 17,6% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center.
Πηγή: skai.gr