Η Ιταλία εμποδίζει την αποβίβαση 66 μεταναστών σε λιμάνι της

Τη σκληρή πολιτική για τις νέες αφίξεις μεταναστών συνεχίζει η Ιταλία η οποία δεν επέτρεψε την Τρίτη σε εμπορικό πλοίο με ιταλική σημαία να αποβιβάσει στα ιταλικά λιμάνια 66 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με πηγές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών. 

Το Vos Thalassa, ένα πλοίο εφοδιασμού που εξυπηρετεί πετρελαιοφόρα σκάφη στη Μεσόγειο, διέσωσε 66 ανθρώπους από την ακτή της Λιβύης, σύμφωνα με ιταλικές πηγές. 

Αφού απομακρύνθηκε από τα ιταλικά λιμάνια, παρέδωσε τους μετανάστες στην ιταλική ακτοφυλακή.

Εδώ και εβδομάδες η κυβέρνηση της Ιταλίας εμποδίζει τα φιλανθρωπικά σκάφη διάσωσης να φτάσουν στα λιμάνια της.

Ανώτεροι αξιωματούχοι κατηγορούν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι λειτουργούν ως «υπηρεσίες ταξί» για τους μετανάστες, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς ενθαρρύνουν το λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Βέβαια, το Vos Thalassa, είναι ένα ιταλικό σκάφος και όχι ένα φιλανθρωπικό πλοίο με ξένη σημαία και δεν βρισκόταν σε κάποια αποστολή έρευνας και διάσωσης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ιδιωτικό ιταλικό πλοίο έχει αποκλειστεί από τα λιμάνια της πατρίδας του λόγω της πολιτικής μετανάστευσης που ακολουθεί η χώρα.

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής ναυτιλιακός νόμος απαιτεί από κάθε πλοίο που αντιμετωπίζει κάποιο κίνδυνο και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να επιστρέψει γρήγορα στην περιοχή και να προσφέρει βοήθεια.

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Vos Thalassa δεν χρειαζόταν να επέμβει στο περιστατικό με τους μετανάστες καθώς η ακτοφυλακή της Λιβύης είχε ειδοποιηθεί.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ιταλία, η ακτοφυλακή της Λιβύης ήταν πιο κοντά στο σημείο που βρίσκονταν οι 66 μετανάστες από το πλοίο που έφτασε πρώτο στο σημείο. 

Οι μετανάστες αρχικά υιοθέτησαν απειλητική στάση προς το πλήρωμα όταν έμαθαν ότι θα παραδίδονταν στην ακτοφυλακή της Λιβύης. 

Ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, τόνισε ότι διεξάγονται έρευνες για να τιμωρηθούν όσοι μετανάστες απείλησαν το πλήρωμα του ιταλικού εμπορικού πλοίου ενώ δήλωσε υπερήφανος που η ιταλική ακτοφυλακή δεν επέτρεψε την αποβίβασή τους στο λιμάνι.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό πλοίο Vos Thalassa συμμετείχε επίσης σε ένα παρόμοιο περιστατικό που αφορούσε 212 μετανάστες τον Ιούνιο.
Πηγή: skai.gr