Πόσο πιθανή είναι μία πρόταση μομφής κατά της Μέι; Τι προβλέπεται;

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι περνάει «δύσκολες στιγμές» με τους υπουργούς Ντέιβιντ Ντέιβις και Μπόρις Τζόνσον να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και να αποχωρούν από την κυβέρνηση δηλώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του σε ένα «soft Brexit».

Τα σενάρια που έχουν κάνει την εμφάνιση τους μέχρι τώρα και όπως είναι λογικό διακινούνται με φοβερή ταχύτητα στα social media. Τα βασικότερα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εάν τελικώς οι Συντηρητικοί οδηγηθούν σε αλλαγή ηγεσίας ή ακόμη και εάν κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι.

Πώς μπορεί να αλλάξει η ηγεσία στους Συντηρητικούς;

Για να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας σε κάποιο από τα πολιτικά κόμματα στην Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει το 15% των μελών του κόμματος που μετέχουν στη Βουλή να αποστείλουν επιστολή προς τον Πρόεδρο του κόμματος.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι Εργατικοί διαθέτουν 316 μέλη στη Βουλή άρα για να τεθεί ζήτημα αλλαγής της Τερέζα Μέι απαιτούνται 48 επιστολές.

Σε περίπτωση που ο απαιτούμενος αριθμός επιστολών καλυφθεί ο Πρόεδρος του κόμματος ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής.

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί το παραπάνω σενάριο στην Τερέζα Μέι;

Ο Πρόεδρος του κόμματος είναι το μοναδικό άτομο το οποίο γνωρίζει ακριβώς πόσα μέλη της Βουλής έχουν στείλει επιστολές μομφής. Υπάρχουν ήδη μέλη των Συντηρητικών τα οποία έχουν στείλει επιστολές προς τον Πρόεδρο του κόμματος κυρίως ορμώμενα από τους χειρισμούς της στο Brexit. Μοιραία το συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση πρότασης μομφής;

Σε περίπτωση που συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός επιστολών τα μέλη των συντηρητικών (στην συγκεκριμένη περίπτωση) καλούνται να ψηφίσουν στο σύνολό τους υπέρ ή κατά του επικεφαλής.

Σε περίπτωση που η πρόταση μομφής υπερισχύσει ο επικεφαλής του κόμματος είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί και να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής νέου εκπροσώπου.
Σε αυτή την διαδικασία θέτουν υποψηφιότητα όσοι το επιθυμούν με την εκλογική διαδικασία να προχωρά μέχρι να μείνουν οι δύο επικρατέστεροι από τους οποίους προκύπτει ο νέος ηγέτης.


Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης