Τέσσερα ακόμα παιδιά φέρεται να έχουν βγει από την σπηλιά στην Ταϊλάνδη

Τέσσερα ακόμα παιδιά φέρεται να έχουν απεγκλωβιστεί σήμερα από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες που επικαλούνται το πρακτορείο Reuters και το CNN, και στρατιωτική πηγή που μίλησε στην «Wall Street Journal».

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα σημαίνει πως oχτώ παιδιά έχουν διασωθεί, ενώ τέσσερα παιδιά και ο προπονητής τους παραμένουν στο σπήλαιο, με πηγή του CNN να αναφέρει πως η επιχείρηση ανεστάλη για σήμερα.

Οι Αρχές πάντως δεν έχουν επιβεβαιώσει οιαδήποτε διάσωση σήμερα, επιμένοντας στην πάγια πρακτική τους να δίνουν ενημερώσεις με μεγάλη καθυστέρηση.



Η σημερινή δεύτερη φάση της επιχείρησης άρχισε γύρω στις 7:00 το πρωί ώρα Ελλάδος, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι στο BBC και το Associated Press, μιλώντας αρκετές ώρες μετά την έναρξη της κατάδυσης. Την προσδοκία του πως σε λίγες ώρες θα έχουμε «καλά μαντάτα» εξέφρασε ο συντονιστής των σωστικών συνεργείων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών στην επιχείρηση συμμετέχουν οι ίδιοι δύτες, 13 αλλοδαποί και πέντε Ταϊλανδοί, που έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση της επιχείρησης, χθες Κυριακή, όταν και σώθηκαν τα πρώτα τέσσερα παιδιά. Δεκάδες ακόμα δύτες έχουν επικουρικό ρόλο.

Δεν είναι σαφές πόσα παιδιά θα μπορέσουν να εξέλθουν σήμερα από τη σπηλιά, όμως νωρίτερα υπήρχαν διαρροές πως οι Αρχές ανησυχούν για ενδεχόμενη αύξηση της στάθμης των υδάτων.

Τα τέσσερα αγόρια που έχουν διασωθεί από την Κυριακή φέρεται να είναι υγιή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών. Παραμένουν ωστόσο νοσηλευόμενα σε νοσοκομείο που βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας με αυτοκίνητο από το σπήλαιο.

Τα παιδιά παραμένουν σε απομόνωση από τους συγγενείς τους ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης τυχόν ασθενειών.

Οι Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την ταυτότητα των διασωθέντων, όμως έχουν διευκρινίσει πως τα τέσσερα αγόρια που βγήκαν χθες από το σπήλαιο από τα υγιέστερα και είχαν σωματική δύναμη να κολυμπήσουν.

Η επιχείρηση ανεστάλη το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου οι διασώστες να γεμίσουν τις φιάλες οξυγόνου και να προετοιμαστούν εκ νέου για την νέα είσοδο στο πλημμυρισμένο σπήλαιο.



Εάν ο φόβος για άνοδο των υδάτων γίνει πραγματικότητα θα δυσχεράνει την διαδρομή 4 χιλιομέτρων που πρέπει να κάνουν τα αγόρια κατά την έξοδό τους, καθώς περισσότεροι θάλαμοι του σπηλαίου θα είναι πλημμυρισμένοι και θα πρέπει να τους διανύσουν κολυμπώντας υποβρύχια.

Κανένα από τα αγόρια, 11 έως 16 ετών, δεν έχει επιχειρήσει κατάδυση στο παρελθόν και πεπειραμένοι δύτες έχουν προειδοποιήσει πως οι έφηβοι μπορεί να πανικοβληθούν κολυμπώντας κάτω από την επιφάνεια του νερού, στο σκοτάδι, και σε στενές, «φιδωτές» στοές.

Κάθε παιδί συνοδεύεται από δύο δύτες κατά την διαδρομή προς το στόμιο της σπηλιάς, που βοηθούν στον προσανατολισμό του και κουβαλούν την φιάλη με το οξυγόνο που καταναλώνει.

Πηγή: skai.gr