Άρχισε η επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών στην Ταϊλάνδη

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση για την διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη επί δύο και πλέον εβδομάδες.

Δύτες άρχισαν την διαδρομή προς τα παιδιά περίπου στις 6:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Εφόσον όλα πάνε καλά το πρώτο αγόρι αναμένεται να εμφανιστεί στο στόμιο του σπηλαίου το νωρίτερο στις 19:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με τις Αρχές, που εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου έντεκα ώρες για ολόκληρη την διαδρομή.

Το εγχείρημα μπορεί ωστόσο να διαρκέσει δύο έως τέσσερις ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επηρεάσουν την στάθμη των υδάτων, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματικός του στρατού.



Το σχέδιο προβλέπει κάθε αγόρι να συνοδεύεται από δύο δύτες κατά το ταξίδι της επιστροφής.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν 13 αλλοδαποί και πέντε ταϊλανδοί δύτες, συν άνδρες των ειδικών δυνάμενων του στρατού. Το μη απαραίτητο προσωπικό απομακρύνθηκε από την περιοχή πριν την έναρξη της επιχείρησης.

Για να φτάσουν σε ασφαλές σημείο τα αγόρια, ηλικίας 11 έως 16 ετών, θα πρέπει να διανύσουν στενά, σκοτεινά και πλημμυρισμένα διαμερίσματα του βαθιού σπηλαίου, όπου κατά τόπους υπάρχουν ισχυρά ρεύματα και απότομες στροφές. Η όλη διαδρομή υπολογίζεται σε τέσσερα χιλιόμετρα.

Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Τα περισσότερα από τα παιδιά δεν γνωρίζουν κολύμπι, αν και τις τελευταίες ημέρες τα σωστικά συνεργεία έχουν προσπαθήσει να τους διδάξουν τα βασικά.

Κανένα από τα 12 αγόρια δεν έχει επιχειρήσει κατάδυση στην ζωή του, ενώ η περιπέτεια τα έχει αφήσει αδύναμα λόγω έλλειψης τροφής και εξάντλησης του οξυγόνου.



Ο συντονιστής της επιχείρησης, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, εκτίμησε πάντως πως τα αγόρια είναι σωματικά έτοιμα και ψυχολογικά αποφασισμένα για το εγχείρημα.

Σε μια ένδειξη του πόσο επικίνδυνη είναι η διαδρομή, την Παρασκευή ένας δύτης των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης έχασε την ζωή του στην περιοχή, ενώ συμμετείχε στις προσπάθειες υποστήριξης των αγοριών.
Πηγή: skai.gr