Βρετανία: Συνεχίζεται η έρευνα για το αντικείμενο που μολύνθηκε με Νοβιτσόκ

Mάχη με τον χρόνο δίνουν οι ερευνητές στο Σάλσμπερι προκειμένου, μέσω σχολαστικών ελέγχων σε διάφορα σημεία, να εντοπίσουν το μολυσμένο με Νοβιτσόκ αντικείμενο από το οποίο και δηλητηριάστηκε το ζευγάρι Βρετανών.

Ο 45χρονος άνδρας και η 44χρονη γυναίκα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα της χρήσης κάποιου μολυσμένου αντικείμενο, αναφέρει η αστυνομία του Λονδίνου η οποία ωστόσο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το αν το δηλητήριο προέρχεται από την ίδια παρτίδα από την οποία και δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Χαμίς ντε Μπρετόν-Γκορντόν,ειδικού στα χημικά όπλα, Θα μπορούσε να είναι μια σύριγγα, ένα μικρό χειρουργικό δοχείο, οτιδήποτε μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητο.

Παράλληλα, επιστήμονας που εργάζεται για την βρετανική κυβέρνηση, αναφέρει στο
BBC ότι το Νοβιτσόκ είναι τόσο τοξικό που μπορεί να περάσει μέσω του δέρματος χωρίς να χρειάζεται καν να απορροφηθεί πρώτα από κάποιο άλλο αντικείμενο.

Έξι σημεία στα οποία σύχναζε το ζευγάρι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έκλεισαν για το κοινό, ενώ μεγάλη μερίδα πολιτών που κατά το προηγούμενο διάστημα έτυχε να βρεθεί σε αυτά, βρίσκεται υπό καθεστώς έντονης ανησυχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας Public Health England (PHS), Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει μηδαμινός, συστήνεται ωστόσο στα πρόσωπα που μετέβησαν στα ίδια σημεία με τα θύματα να πλύνουν τα ρούχα τους και να καθαρίσουν τα υπόλοιπα είδη προσωπικού ρουχισμού, για παν ενδεχόμενο.

Η χρησιμοποίηση ενός επίμονου νευροτοξικού παράγοντα σε μια αστική περιοχή είναι κάτι ασυνήθιστο, είναι ένα έγκλημα πολέμου, είναι μια τρομοκρατική πράξη απολύτως απεχθής από ένα κράτος στο οποίο επικρατεί η κανονικότητα, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο συντηρητικός βουλευτής Τομ Τάγκεντχατ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η υπόθεση επιδεινώνει τις εντάσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για βρώμικα πολιτικά παιχνίδια που ξεκίνησαν κάποιες δυνάμεις στο Λονδίνο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και οι εκπρόσωποί της θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Ταυτόχρονα, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο χαρακτήρισε «περίεργη» τη βρετανική στάση.


Πηγή: ΑΜΠΕ