Η Κίνα πιέζει την ΕΕ για εμπορική συμμαχία ενάντια στις πολιτικές Τραμπ

Συνασπισμό δυνάμεων αντίταξης στις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ φαίνεται πως ζητά η Κίνα από την Ευρωπαική Ενωση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Tο ενδεχόμενο μιας συμμαχίας μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων φαίνεται να αποτέλεσε το θέμα συζήτησης σε συναντήσεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Πεκίνο, στις οποίες συμμετείχαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμβουλοι και διπλωμάτες της Κινεζικής Κυβέρνησης καθώς και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της χώρας, Liu He.

Όπως ωστόσο γίνεται γνωστό από έγκυρες πηγές και των δύο πλευρών, η πρόταση της Κίνας, η οποία θα συνεπάγεται και περαιτέρω διεύρυνση της Κινεζικής αγοράς στην ΕΕ, αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής με επιφυλάξεις από τους ευρωπαίους.

« Η Κίνα θέλει η Ευρώπη να αντιταχθεί μαζί της ενάντια στην Ουάσιγκτον, να πάρουμε θέση. Δεν πρόκειται να το κάνουμε και τους το έχουμε καταστήσει σαφές.»Δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, με την απέναντι πλευρά να μην προβαίνει εντούτοις, σε κάποιον σχολιασμό της εν λόγω θέσης, αρκούμενη, μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων της, να υπογραμμίζει την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας συνασπισμού δυνάμεων. 

Σε κάθε περίπτωση, κινεζικοί κυβερνητικοί κύκλοι θέλουν τον Aντιπρόεδρο He, αποφασισμένο να προωθήσει, για πρώτη φορά, ένα σχέδιο εκτενών προτάσεων επενδύσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων προς την Ευρώπη. Οι συγκεκριμένες προτάσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στην ετήσια σύνοδο Κίνας και Ευρώπης, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, στις 16 και 17 Ιουλίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως στα κινεζικά μέσα γίνεται λόγος για δεδομένη συσπείρωση δυνάμεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Παρά τον ανοικτό εμπορικό πόλεμο Τραμπ, αποτελεί γεγονός ότι οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τις ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις των «κλειστών κινεζικών αγορών» σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ουάσιγκτον να αναγνωρίζει ενέργειες χειρισμού της παγκόσμιας αγοράς εκ μέρους της Κίνας, με στόχο να αναδειχθεί ως κυρίαρχη εμπορική δύναμη.

ΠΗΓΗ: REUTERS 
Πηγή: Reuters-Skai.gr
TAGS: ΕΕ