ΟΗΕ: Προτροπή πρώην πρεσβευτών των ΗΠΑ προς Πομπέο να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Επτά πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, επί των ημερών τόσο Ρεπουμπλικάνων όσο και Δημοκρατικών προέδρων, προέτρεψαν τη Δευτέρα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της Ουάσινγκτον στην υπηρεσία του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η Ουάσινγκτον, που επί σειρά ετών κατατασσόταν στην πρώτη θέση μεταξύ των υποστηρικτών του Γραφείου Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), θα χορηγήσει φέτος μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια από τα υπεσχημένα 365 εκατομμύρια δολάρια, είχε διευκρινίσει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον Απρίλιο ο επικεφαλής του, ο Πιερ Κρέχενμπουλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παγώσει τη χορήγηση της βοήθειας αμφισβητώντας την αξία της για τις ΗΠΑ και διαμηνύοντας ότι η Ουάσινγκτον θα την επαναφέρει στο υπεσχημένο επίπεδο μόνο εάν οι Παλαιστίνιοι ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αξιώνει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο UNRWA, η φύση των οποίων δεν έχει διασαφηνιστεί μέχρι στιγμής.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου λέει πως θέλει να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Ισραήλ και των Παλαιστινίων, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει το σχέδιο που ευαγγελιζόταν.

«Αυτό το χρηματοδοτικό κενό θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα του UNRWA να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στα πεδία της εκπαίδευσης και της υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους» και άρα «έχει σοβαρές επιπτώσεις από τη σκοπιά της εθνικής ασφαλείας για ορισμένους από τους πιο στενούς συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Ιορδανίας», αναφέρει η επιστολή των πρώην μονίμων αντιπροσώπων στα ΗΕ, που φέρει ημερομηνία 2α Ιουλίου.

«Σας προτρέπουμε να αποκαταστήσετε τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για να συμβάλλετε να καλυφθεί το κενό αυτό», προστίθεται στο κείμενο, στον κατάλογο αποδεκτών του οποίου φιγουράρουν επίσης τα ονόματα της σημερινής Αμερικανίδας πρεσβεύτριας στον ΟΗΕ και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας (Νίκι Χέιλι και Τζον Μπόλτον, αντίστοιχα).
Την επιστολή υπογράφουν η Σαμάνθα Πάουερ, η Σούζαν Ράις, ο Μπιλ Ρίτσαρντσον και η Μάντλιν Ολμπράιτ, που είχαν διοριστεί από δημοκρατικούς προέδρους, αλλά και οι Τζον Νεγκροπόντε, Έντουαρντ Πέρκινς και Τόμας Πίκερινγκ, που είχαν διορίσει ρεπουμπλικάνοι.

Το UNRWA ιδρύθηκε το 1949 για να προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία. Διαχειρίζεται πάνω από 700 σχολεία, 140 κλινικές και διανέμει επισιτιστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

«Όταν δεν δίνονται πόροι για τους οποίους υπάρχει απελπιστική ανάγκη, υπάρχει τίμημα: περισσότερες δυσκολίες για τις κοινότητες, περισσότερη απελπισία στην περιοχή, περισσότερη αστάθεια στον κόσμο μας», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνοντας έκκληση να προσφερθεί χρηματοδότηση στο UNRWA.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθούμε ότι θα συνεχίσουν να διανέμονται τρόφιμα, ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά κι ότι ο πληθυσμός δεν θα χάσει κάθε ελπίδα», πρόσθεσε.

Πάνω από 130 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που διαρκούν από την 30ή Μαρτίου. Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς είχαν καταγραφεί τη 14η Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ. Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για τη δυσανάλογη χρήση θανατηφόρας βίας, το Ισραήλ διατείνεται πως πολλά από τα θύματα ήταν εξτρεμιστές κι ότι ο στρατός αποκρούει επιθέσεις στα σύνορα. Η Ουάσινγκτον υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

Όμως οι Παλαιστίνιοι, υποστηρικτές τους και άλλοι αντιτείνουν ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές ήταν άοπλοι άμαχοι.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΟΗΕ