Ξεκάθαρη προειδοποίηση ΗΠΑ στην Τουρκία για S-400 και F-35

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να «αποτρέψουν» την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία και συνάμα θέλουν να «καλλιεργήσουν» την Ελλάδα ως «άγκυρα» σταθερότητας στην Μεσόγειο Θάλασσα και στα δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.

Μιλώντας σε υποεπιτροπή της Γερουσίας για τις εξωτερικές σχέσεις, ο κ. Μίτσελ είπε με νόημα πως τυχόν απόκτηση των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία για πώληση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα.

«Έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι σε όλα τα επίπεδα, ότι η προμήθεια των S-400 αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις προοπτικές στρατιωτικής-βιομηχανικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Τουρκία, περιλαμβανομένων των F-35», σημείωσε ο κ. Μίτσελ.

Διάφορα νομοσχέδια που αναστέλλουν την παροχή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία βρίσκονται σε φάσεις επεξεργασίας ή ψήφισης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενώ ο κ. Μίτσελ εκτίμησε πως η κυβέρνηση έχει ούτως ή άλλως την εξουσία να «παγώσει» την πώληση των μαχητικών ακόμα και χωρίς σχετική νομοθεσία.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin παρέδωσε τα πρώτα δύο F-35 στην τουρκική Αεροπορία την προηγούμενη εβδομάδα, όμως τα αεροσκάφη δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Τουρκία.

Ο κ. Μίτσελ τόνισε πως πρώτο μέλημα της Ουάσιγκτον είναι η αποφυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για φερόμενη εμπλοκή στο πραξικόπημα του 2016, αλλά και την απελευθέρωση τούρκων υπαλλήλων που κρατήθηκαν παρά το γεγονός ότι εργάζονταν στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.

Προσέθεσε πως το Στέιτ Ντιπάρμεντ καλεί τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει άμεσα πράξη την δέσμευσή του για άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που είναι σε ισχύ επί 23 μήνες, και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση του πλουραλισμού και της δημοκρατίας.

Αισιοδοξία για ΠΓΔΜ

Ο κ. Μίτσελ εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξε πως βρίσκεται εν εξελίξει συνεχής διάλογος ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την πλευρά των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα της Γαλλίας, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική πορεία των δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαστε σε συνεχή διάλογο, καθημερινό διάλογο, ειδικά με τους Γάλλους για αυτό το θέμα. Οι Γάλλοι έχουν κάποιες ανησυχίες και εργαζόμαστε μαζί τους για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των ανησυχιών τους και στη χάραξη μιας νέας πορείας προς το μέλλον», ανέφερε.

Χθες Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως τον Ιούνιο του 2019, αλλά τόνισαν πως ΠΓΔΜ και Αλβανία πρέπει να συνεχίσουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση του κράτους δικαίου.
Πηγή: skai.gr