Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διατηρεί την ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ

Τη διατήρηση της αμφιλεγόμενης ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Ντόναλντ Τραμπ σε πολίτες μουσουλμανικών χωρών αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με ψήφους 5 έναντι 4. Η απαγόρευση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως.  

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την επιχειρηματολογία κατώτερων αμερικανικών δικαστηρίων ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση του αμερικανού προέδρου επιφέρει διακρίσεις εναντίον μουσουλμάνων και ότι είναι αντισυνταγματική επειδή υπερβαίνει την εξουσία του.

Ο επικεφαλής δικαστής, Τζον Ρόμπερτς, επισήμανε πως οι αμερικανοί πρόεδροι έχουν ουσιαστική εξουσία να ρυθμίζουν την μετανάστευση.

Η απόφαση απαγορεύει την είσοδο των περισσότερων πολιτών του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, της Συρίας και της Υεμένη στις ΗΠΑ, και έχει επικριθεί από ΜΚΟ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ιράκ και το Τσαντ επίσης βρίσκονταν σε προηγούμενες εκδόσεις της απόφασης, αλλά έκτοτε οι χώρες αυτές έχουν αφαιρεθεί.

Το κράτος της Χαβάης αμφισβήτησε την απαγόρευση, ενώ ένας ομοσπονδιακός δικαστής εμπόδισε την εφαρμογή της.

"ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΡΑΜΠ. ΟΥΑΟΥ!" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετίζοντας την απόφαση με το δικό του τρόπο.  


Πηγή: skai.gr