Τουρκικές βολές κατά των διεθνών παρατηρητών στις εκλογές

Αιχμές για τα ευρήματα των διεθνών παρατηρητών στις τουρκικές εκλογές άφησε η Άγκυρα.

Στην προκαταρκτική έκθεσή τους, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη επισήμαναν πως στην προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση απήλαυσε υπερβολική και ευνοϊκή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα διαπίστωσαν παρατυπίες στην καταμέτρηση και καταγραφή ψήφων σε ορισμένα κέντρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι η έκθεση του ΟΑΣΕ «υπερέβη το πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας» και αδιαφόρησε για τις αρχές της αμεροληψίας και της ανεξάρτητης παρατήρησης.

«Τα υπερβολικά αρνητικά συμπεράσματα και οι γενικεύσεις που πηγάζουν από ορισμένες εξαιρέσεις, ανεπιβεβαίωτες και μεμονωμένες περιπτώσεις» έχουν «εγείρει ερωτηματικά για τους όρους της μεθοδολογίας» της διεθνούς αποστολής, σημειώνει η τουρκική διπλωματία.

Προειδοποιεί σκωπτικά τον ΟΑΣΕ ότι «μεροληπτικά σχόλια» και «πολιτική ανάλυση» θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την αξιοπιστία του Οργανισμού.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει δε ως πολλές αποστολές παρατηρητών έχουν επιβεβαιώσει την «διαφάνεια», «ελευθερία» και τον «πλουραλισμό» που χαρακτήρισαν την εκλογική διαδικασία.

Σημειώνεται πως στην έκθεσή του ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι την ημέρα των εκλογών «σε γενικές γραμμές οι [πρέπουσες] διαδικασίες ακολουθήθηκαν».
Πηγή: skai.gr