Ζάεφ: Θα παραιτηθώ αν ηττηθώ στο δημοψήφισμα για το όνομα

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό απορριφθεί από τους πολίτες στο επικείμενο δημοψήφισμα εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ.

Υπογράμμισε ωστόσο πως είναι πεπεισμένος ότι ο λαός θα υποστηρίξει την συμφωνία, προσθέτοντας πως σχεδόν το 80% των πολιτών θέλει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO, που θα είναι εφικτή μόνον αφότου κυρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός προτίθεται να χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα ως πολιτικό «όπλο» ώστε να κάμψει την αντίσταση του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, που αντιτίθενται στην συμφωνία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, ο κ. Ζάεφ εξήρε την στήριξη που λαμβάνει η ΠΓΔΜ από την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια να λάβει ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, παρά τις ενστάσεις που έχουν ορισμένες χώρες.

Ένα από τα κράτη-μέλη που αντιστέκονται στην έναρξη των συζητήσεων με την ΠΓΔΜ είναι η Γαλλία, με τον κ. Ζάεφ να σημειώνει πως ο ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας μίλησε την Κυριακή με τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν για το ζήτημα, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.

Σημείωσε πως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βοηθά σαν να εκπροσωπεί την δική του χώρα.

Η ενταξιακή προοπτική θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ζάεφ απέδωσε τον προβληματισμό της Γαλλίας σε διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό της δυτικοευρωπαϊκής χώρας, προσθέτοντας πως το Παρίσι είναι φίλος των Σκοπίων.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ