Διμερείς συμφωνίες ή τριμερείς συμφωνίες επιδιώκει η Μέρκελ για προσφυγικό

Έμφαση στην επίτευξη διμερών και τριμερών συμφωνιών με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στην Γερμανία έδωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε πως το ζητούμενο είναι να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσον αφορά τις αποκαλούμενες δευτερεύουσες μετακινήσεις, που γίνονται από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία προς την βόρεια Ευρώπη. Το ερώτημα, είπε, είναι πώς θα επιτευχτεί δίκαιος συμβιβασμός.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξει ανάσχεση των εισροών.

Πιο επιθετική στάση διατύπωσε προσερχόμενος, μέσω Twitter, ο καινούργιος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ζητώντας ριζοσπαστική προσέγγιση στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Τόνισε πως «πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και ότι «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του όλου θέματος».

Για την κ. Μέρκελ οι επόμενες ημέρες είναι πολιτικά κρίσιμες, καθώς εάν δεν πετύχει ικανοποιητική λύση για το προσφυγικό οι Χριστιανοκοινωνιστές εταίροι της έχουν διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένοι να απαγορεύσουν μονομερώς την είσοδο σε ανθρώπους που έχουν ήδη καταγραφεί και ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Με δεδομένο ότι η καγκελάριος έχει απορρίψει κάθε μονομερή γερμανική λύση, εάν οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας κάνουν πράξη την απειλή τους η κ. Μέρκελ θα κληθεί είτε να συγκρουστεί με τους παραδοσιακότερους εταίρους της είτε να δεχτεί ταπεινωτική αμφισβήτηση της πολιτικής της.

Συμφωνίες με αφρικανικές ή ασιατικές χώρες προέλευσης των αφιχθέντων αλλά και με βαλκανικές χώρες-διόδους πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ζήτησε κι αυτός καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στο πνεύμα της αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αξιών, υπογραμμίζοντας ότι όποτε η Ευρώπη αμέλησε τις αξίες της δεν κατάφερε τίποτα.

Η διαπραγμάτευση για το προσφυγικό θα συνεχιστεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, όμως η κ. Μέρκελ δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λύση σε επίπεδο 28 κρατών-μελών, για αυτό εστιάζει σε μικρότερα σχήματα.
Πηγή: skai.gr