Επιμένει σε απογραφή Ρομά ο Σαλβίνι παρά το άδειασμα του εταίρου του

Αμετακίνητος στην πρότασή του για απογραφή των Ρομά που κατοικούν στην Ιταλία δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, παρά τους μύδρους που έχει δεχτεί ακόμα και εντός των κόλπων της κυβέρνησης.

«Καταγραφή των Ρομά και έλεγχος κρατικών δαπανών», έγραψε στο Twitter o επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας. «Εάν το προτείνει η αριστερά, τότε είναι εντάξει, αλλά εάν το προτείνω εγώ τότε είναι ρατσισμός», προσέθεσε, τονίζοντας πως προτεραιότητα του είναι «οι Ιταλοί και οι ασφάλειά τους».

Με την τοποθέτησή του ο κ. Σαλβίνι ουσιαστικά αψηφά την σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί, μολονότι ακόμα και ο κυβερνητικός εταίρος του, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίζι ντι Μάιο, έχει χαρακτηρίσει την πρόταση για απογραφή των αθίγγανων «αντισυνταγματική».

Η οργάνωση που προασπίζεται τα δικαιώματα των αθίγγανων στην Ιταλία έχει καταγγέλλει την πρόταση Σαλβίνι ως παράνομη, υπογραμμίζοντας πως η νομοθεσία δεν επιτρέπει απογραφές με βάση την εθνοτική ταυτότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο πρόεδρος της ένωσης εβραϊκών σωματείων, ο οποίος δήλωσε πως η πρόταση θυμίζει του ρατσιστικούς νόμους που είχαν υιοθετηθεί επί Μουσολίνι.

Στις χθεσινές, πρώτες δηλώσεις του για τους Ρομά, ο κ. Σαλβίνι είπε πως όσοι Ρομά διαμένουν παράνομα στην Ιταλία θα απελαθούν με διακρατικές συμφωνίες, προσθέτοντας προκλητικά πως «δυστυχώς» όσοι έχουν ιταλική υπηκοότητα θα πρέπει να παραμείνουν.

Προεκλογικά η Λέγκα του κ. Σαλβίνι είχε υποσχεθεί σχέδια για την απέλαση 500.000 μεταναστών που, όπως υπολογίζει, ζουν παράνομα στην Ιταλία.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία