Ενότητα και ετοιμότητα έναντι της Ρωσίας προσπαθεί να δείξει το NATO

Μέτρα για ενίσχυση της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση κρίσης με την Ρωσία θα συζητήσουν σήμερα οι 29 υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει πως θα θέσει επί τάπητος τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας για πιθανή απαγωγή των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα.

Στην σύνοδο θα γίνει προσπάθεια να οριστικοποιηθεί η Πρωτοβουλία Ετοιμότητας, η οποία προβλέπει πως έως το 2020 οι Σύμμαχοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 σμήνη αεροσκαφών και 30 πολεμικά πλοία εντός 30 ημερών ή λιγότερο.

Παρουσιάζοντας την ατζέντα της Συνόδου, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε πως η Πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ετοιμότητας υπαρχουσών δυνάμεων, παρά στην δημιουργία καινούργιων.

Οι υπουργοί Άμυνας αναμένεται να εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ναυτικής παρουσίας του NATO στην Μεσόγειο Θάλασσα, όπου η Ρωσία έχει αυξήσει τις δυνάμεις της και έχει μονιμοποιήσει περιπολίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ οι 29 εταίροι αναμένεται να συμφωνήσουν στην δημιουργία δύο νέων διοικήσεων, μια στο Νόρφολκ των Ηνωμένων Πολιτειών και μια στο Ουλμ της Γερμανίας.

Οι νέες διοικήσεις αντανακλούν εν πολλοίς δομές που υπήρχαν επί Ψυχρού Πολέμου, και θα είναι αρμόδιες – από την σκοπιά της επιμελητείας – για την μεταφορά δυνάμεων από την Βόρεια Αμερική προς την Ευρώπη και για την μετακίνησή τους εντός της Γηραιάς Ηπείρου.

Στόχος της Συμμαχίας είναι αν προβάλει την ενότητά της, τη στιγμή που η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προκαλέσει έντονες τριβές στις διατλαντικές σχέσεις.

Μια ακόμα πηγή τριβών είναι η απαίτηση της κυβέρνησης Τραμπ για ταχεία αύξηση των αμυντικών δαπανών από ορισμένους ευρωπαίους εταίρους, ειδικά την Γερμανία.

Το θέμα των δαπανών αναμένεται να τεθεί επίσης στην συζήτηση των ΥΕΘΑ.
Πηγή: skai.gr