Νικαράγουα: Πιθανότητα για νέο διάλογο μεταξύ προέδρου και ιεράς συνόδου της καθολικής ιεραρχίας

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δέχθηκε να συναντηθεί σήμερα με τους επισκόπους της ιεράς συνόδου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της χώρας.

Σκοπός, να συζητηθεί το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει ο διάλογος
με την αντιπολίτευση, μεσούσης της σοβαρής πολιτικής κρίσης και των επεισοδίων στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 120 άνθρωποι μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, γνωστοποίησε η ιερά σύνοδος.

Η συνάντηση, την οποία πρότεινε η καθολική ιεραρχία, η οποία διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση, «έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο και θα γίνει την Πέμπτη 7η Ιουνίου στις 15:00 (σ.σ. τοπική ώρα· μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ώρα Ελλάδας) στο Σπίτι των Λαών», το προεδρικό μέγαρο, διευκρίνισε η ιερά σύνοδος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το ραντεβού προτάθηκε σε επιστολή που επιδόθηκε στον πρόεδρο για να συζητηθούν «ζητήματα που είναι κεφαλαιώδη για την πατρίδα μας, η δικαιοσύνη και η δημοκρατία, από τα οποία εξαρτάται η ειρήνη, με σκοπό να εκτιμηθεί (εάν υπάρχει) η δυνατότητα να ξαναρχίσει ο διάλογος», κατά την ίδια πηγή.

Την 31η Μαΐου, η καθολική ιεραρχία είχε γνωστοποιήσει ότι ο διάλογος δεν θα επαναλαμβανόταν όσο η καταστολή συνεχιζόταν. Η ιερά σύνοδος ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή τον Μάιο, προσπαθώντας να φέρει στο ίδιο τραπέζι την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση--εκπρόσωπους οργανώσεων των φοιτητών, του επιχειρηματικού κόσμου και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η καθολική ιεραρχία πήρε την απόφαση να αναστείλει τον διάλογο μετά τον θάνατο 16 ανθρώπων την 30ή Μαΐου στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ο απολογισμός των θυμάτων από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων τη 18η Απριλίου έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 121 νεκρούς και 1.300 τραυματίες, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH).
Πηγή: skai.gr