Σύνδρομο των Βαλκανίων

Περισσότεροι από 100 Ιταλοί στρατιωτικοί, οι οποίοι μετά τις επιθέσεις σε Βοσνία και Κόσοβο παρουσίασαν καρκίνους, ζητούν αποζημιώσεις από το ιταλικό κράτος, υποστηρίζοντας ότι οι ασθένειες οφείλονται στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Οι γιατροί αποκαλούν την εν λόγω ασθένεια και "σύνδρομο των Βαλκανίων". Ωστόσο, το ιταλικό κράτος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι καρκίνοι συνδέονται με το απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Εντούτοις, το 2001, η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε είχε δηλώσει ότι η χρήση του θα μπορούσε να ερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένως την απαγόρευση τέτοιων όπλων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου πλήξουν το στόχο, παράγουν θερμότητα μεγαλύτερη από τους 3.000 βαθμούς Κελσίου, τρυπώντας θωρακισμένα άρματα μάχης όπως ένα ζεστό μαχαίρι το βούτυρο. Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί ότι έρριξαν πάνω από 40.000 τέτοια βλήματα στην διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

Χώρες που πιστεύεται ότι διαθέτουν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ, το Πακιστάν και η Αίγυπτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 500 Ιταλοί στρατιωτικοί ασθένησαν μετά τους πολέμους στα Βαλκάνια και τουλάχιστον 42 εξ αυτών πέθαναν.
Πηγή: skai.gr