Κλείσιμο

Πρεσβευτής Τραμπ στη Γερμανία: Θα ενδυναμώσω τους συντηρητικούς στην Ευρώπη

Την πρόθεσή του να «ενδυναμώσει» συντηρητικά κινήματα ανά την Ευρώπη εξέφρασε ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, με το Βερολίνο να ζητά άμεσα διευκρινίσεις από την Ουάσιγκτον.

«Νομίζω πως οι συντηρητικές πολιτικές ‘φουντώνουν’ και εγκαθιδρύονται εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών της αριστεράς», δήλωσε ο κ. Γκρενέλ στον δεξιό αμερικανικό ιστότοπο Breitbart. «Θέλω να ενδυναμώσω άλλους συντηρητικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, άλλους ηγέτες», προσέθεσε.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το διπλωματικό πρωτόκολλο, ο κ. Γκρενέλ είπε πως έχει συνομιλήσει με πολλά συντηρητικά πρόσωπα στην Γηραιά Ήπειρο, τα οποία ήλθαν σε επαφή μαζί του ώστε να του διατυπώσουν την πεποίθηση ότι το δεξιό ρεύμα ανακάμπτει.

Παραδοσιακά οι διπλωμάτες δεν αναμειγνύονται στην πολιτική σκηνή των χωρών όπου υπηρετούν, ειδικά όταν έχουν τοποθετηθεί σε στενό σύμμαχο της πατρίδας τους.

Ο κ. Γκρενέλ, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον προηγούμενο μήνα, δεν διευκρίνισε τι είδους συντηρητισμό θα επιχειρήσει να προωθήσει. Εξέφρασε όμως την εκτίμησή του για τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος συγκυβερνά με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας και ήλθε στο προσκήνιο με αυστηρές προτάσεις για την προσφυγική πολιτική.

«Νομίζω ότι είναι αστέρας του ροκ, είμαι μεγάλος θαυμαστής» του κ. Κουρτς, είπε.

Ο πρεσβευτής απέφυγε επίσης να εξηγήσει πώς θα βοηθήσει ηγέτες της δεξιάς, αν και επισήμανε ότι το «κλειδί» είναι η προσήλωση σε σταθερά συντηρητικές πολιτικές σχετικά με την μετανάστευση, τις περικοπές φόρων και την μείωση της γραφειοκρατίας.

Ερωτήσεις και ενόχληση στο Βερολίνο

Η συνέντευξη Γκρενέλ προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Γερμανίας.

«Λάβαμε υπόψη μας το δημοσίευμα […] Έχουμε ζητήσει από την αμερικανική πλευρά να ξεκαθαρίσει για το κατά πόσον οι δηλώσεις αυτές πράγματι έγιναν με τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται», είπε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Γνωρίζω ότι είστε ακόμα αρκετά καινούργιος στο πόστο σας, αλλά δεν είναι μέρος της δουλειάς σας ως πρεσβευτής να παρεμβαίνετε στην πολιτική της χώρας που σας φιλοξενεί», έγραψε στο Twitter ο Λαρς Κλινγκμπέιλ, γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών, που συγκυβερνούν με το δεξιό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ.
Πηγή: skai.gr