Έκδοση του Πουτζδεμόν στην Ισπανία ζητούν οι γερμανοί εισαγγελείς

Την έκδοση του καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζδεμόν στην Ισπανία αιτήθηκαν οι εισαγγελικές Αρχές στην Γερμανία, σχετικά με την συμμετοχή του στο κίνημα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την ιβηρική χώρα.

Η ισπανική Δικαιοσύνη κατηγορεί τον κ. Πουτζδεμόν για εξέγερση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αν και η γερμανική πλευρά έχει εμφανιστεί επιφυλακτική για το κατά πόσον αυτό το κατηγορητήριο ευσταθεί έναντι του γερμανικού δικαίου – ειδικά η βαριά κατηγορία περί εξέγερσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ανώτερο δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, αν και δεν είναι σαφές πότε θα ληφθεί η απόφαση.

Ο κ. Πουτζδεμόν συνελήφθη στο τέλος του Μαρτίου στην βόρεια Γερμανία και μετά την απελευθέρωσή του διαμένει στο Βερολίνο.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ κατόρθωσε να ανατρέψει με ψήφο δυσπιστίας τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και να πάρει την θέση του, πιθανώς αλλάζοντας τις ισορροπίες στη Μαδρίτη όσον αφορά την διαχείριση της καταλανικής κρίσης.

Η νέα κυβέρνηση, που έχει πολύ μικρή κοινοβουλευτική βάση, κατά πάσα πιθανότητα θα επιζητήσει διάλογο με τους Καταλανούς και θα «ξεπαγώσει» το ανεσταλμένο αυτοδιοίκητο της περιοχής, όμως είναι δύσκολο να χαλαρώσει τις κατηγορίες σε βάρος του κ. Πουτζδεμόν, λόγω της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Πηγή: skai.gr