Κλείσιμο

Sun: Σχέδιο για μικτό βρετανικό και ευρωπαϊκό καθεστώς στη Β. Ιρλανδία

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποπειραθεί να ξεπεράσει το τέλμα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit προτείνοντας να δοθεί στη Βόρεια Ιρλανδία καθεστώς εδάφους στο οποίο θα ισχύουν οι εμπορικοί κανόνες τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ.

Το σχέδιο αποκαλύπτει η εφημερίδα Sun, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θέλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα το εμπόριο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου από τη μία πλευρά και μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας από την άλλη.

Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει μία «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 16 χιλιομέτρων καθ' όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η περιοχή αυτή θα ονομάζεται «ειδική οικονομική ζώνη» στην οποία θα ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες και θα αποσκοπεί πρωτίστως στην απρόσκοπτη συνέχιση των εμπορικών συναλλαγών των βορειοϊρλανδών αγροτών και των μικρών επιχειρήσεων με την υπόλοιπη Ιρλανδία. Οι συναλλαγές μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν το 90% του διασυνοριακού εμπορίου στην Ιρλανδία.

Σκοπός της πρότασης του κ. Ντέιβις είναι να αποτραπεί η επιστροφή στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος στην Ιρλανδία, κάτι που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο έχει καταστήσει σαφές πως το Brexit συνεπάγεται έξοδο από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση.

Ωστόσο, θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι το σχέδιο θα συναντήσει την αντίδραση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, οι δέκα βουλευτές του οποίου στο Γουέστμινστερ στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι. Οι Ενωτικοί στη Β. Ιρλανδία απορρίπτουν οποιαδήποτε διαφοροποίηση στη λειτουργία της περιοχής από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νέο σχέδιο κρίθηκε αναγκαίο, σύμφωνα με τη «Sun», καθώς ο κ. Ντέιβις φέρεται να έχει πειστεί ότι προηγούμενες προτάσεις περί χρήσης τεχνολογικών μέσων για τον έλεγχο και την παρακολούθηση προϊόντων στα σύνορα είναι ανεδαφικές υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η ιδέα για το νέο σχέδιο πιστεύεται ότι προέκυψε από το καθεστώς του Λίχτενσταϊν, στο οποίο η ΕΕ επιτρέπει να λειτουργεί με βάση τους εμπορικούς κανόνες τόσο της Ελβετίας όσο και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Δεν ήταν, ωστόσο, άμεσα σαφές κατά πόσο η ΕΕ θα συμφωνούσε σε μία τέτοια διευθέτηση.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός