Ιταλία: Προγραμματική συμφωνία Αστέρων και Λέγκας με ευρωσκεπτικισμό λάιτ

Σε οριστική προγραμματική συμφωνία για την συγκρότηση κυβέρνησης στην Ιταλία κατέληξαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, διατηρώντας μεν χαλαρώνοντας δε τις αναθεωρητικές θέσεις τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινού νομίσματος.

Το κείμενο δεν κάνει αναφορά σε διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη ή σε διαγραφή ιταλικών ομολόγων αξίας 250 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – προτάσεις που περιέχονταν σε παλαιότερο προσχέδιο προγραμματικής συμφωνίας που είχαν συνάψει οι δύο παρατάξεις και είχαν προκαλέσει ανησυχίες στις αγορές.

Λέγκα και Πέντε Αστέρια χαλάρωσαν επίσης την πρόσφατη κοινή θέση τους για επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής στην εποχή «προ Μάαστριχτ», αφαιρώντας πλήρως την εν λόγω διατύπωση από το τελικό έγγραφο.

Ωστόσο, οι δύο παρατάξεις επιμένουν στην ανάγκη αναθεώρησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Τάσσονται επίσης ενάντια στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει υπογράψει το μπλοκ, όπως η CETA με τον Καναδά.

Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ορισμένες από τις πιο «ακριβές» δεσμεύσεις των δύο κομμάτων, όπως την υπόσχεση των Πέντε Αστέρων για μηνιαίο εγγυημένο εισόδημα 780 ευρώ σε κάθε φτωχό.

Προβλέπει επίσης μείωση φόρων με την καθιέρωση δύο οριζόντιων συντελεστών, 15 και 20%, που ήθελε η Λέγκα, συν φοροαπαλλαγή 3.000 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού.

Κίνδυνος σύγκρουσης με την ΕΕ, σκληρά μέτρα για μετανάστες

Ο συνδυασμός δημοσιονομικής επέκτασης και ευρω-σκεπτικισμού μπορεί να θέσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες και τις χώρες του Βορρά, όπου ο αναθεωρητισμός της Ρώμης απορρίπτεται κατηγορηματικά.

Ίσως το πιο σκληρό μέτρο αφορά τους μετανάστες, με τα δύο κόμματα να προαναγγέλλουν ομαδικές απελάσεις για όποιον δεν έχει δικαίωμα παραμονής στη χώρα.

Λέγκα και Πέντε Αστέρια εκτιμούν ότι στην Ιταλία διαμένουν παράνομα περίπου 500.000 άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία κέντρων προσωρινής διαμονής έως την απέλαση.

Το κυβερνητικό «συμβόλαιο» προκρίνει επίσης άνοιγμα προς τη Ρωσία για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως η Ρώμη θα ταχθεί υπέρ της άρσης ή τουλάχιστον της χαλάρωσης των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στην Ρωσία ως ποινή για την προσάρτηση της Κριμαίας και την ανάμιξή της στην Ουκρανία.

Η συμφωνία ξεκαθαρίζει πάντως πως η Ιταλία θα παραμείνει μέλος του NATO και ότι αποδέχεται τον κυρίαρχο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στους κόλπους της Συμμαχίας.

Την Δευτέρα στον Ματερέλα, άγνωστος ο πρωθυπουργός

Η μεγαλύτερη άλυτη εκκρεμότητα είναι η επιλογή προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται.

Η συμφωνία ψηφίζεται σήμερα online από τους υποστηρικτές των Πέντε Αστέρων, ενώ οπαδοί της Λέγκας μπορούν να καταθέσουν την άποψή τους στα γραφεία του κόμματος ανά την χώρα.

Οι ηγέτες των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας θα μεταβούν την Δευτέρα στο Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να ενημερώσουν τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για την πορεία των διαβουλεύσεων τους.

Ο κ. Ματαρέλα θα πρέπει να εγκρίνει το πρόσωπο που θα επιλέξουν τα δύο κόμματα για την πρωθυπουργία.

Ολόκληρη η προγραμματική συμφωνία, όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τα Πέντε Αστέρια, ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: Ιταλία