Κοντά σε συγκυβέρνηση τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα στην Ιταλία

Ακόμα και εντός της Κυριακής ενδέχεται να σφραγιστεί η συμφωνία για συγκυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα στην Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ANSA.

Μέσα στις επόμενες ώρες οι ηγέτες των δύο ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, θα έχουν νέα συνάντηση. Αμφότεροι έχουν κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο το τελευταίο διήμερο, αν και έχουν αποφύγει να ορίσουν χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Την Παρασκευή ο κ. ντι Μάιο σημείωσε πως συγκλίσεις παρατηρούνται σε κρίσιμα θέματα όπως το αίτημα των Πέντε Αστέρων για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το αίτημα της Λέγκας για οριζόντιο φορολογικό συντελεστή 15% και η κοινή επιθυμία για αναθεώρηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011 που αύξησε τα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση.

Όλες αυτές οι προτάσεις αποτελούν ανάθεμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εφόσον υλοποιηθούν εκτιμάται πως θα διογκώσουν το έλλειμμα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ντι Μάιο και Σαλβίνι φέρεται επίσης να αναζητούν έναν «τρίτο» ηγέτη, ο οποίος θα αναλάβει τον θώκο του πρωθυπουργού ενώ οι ίδιοι θα έχουν κομβικό ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα.

Η απόφαση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας να αναζωπυρώσουν τις προσπάθειές τους για συγκρότηση κυβέρνησης στα μέσα της εβδομάδας «πάγωσε» την πορεία της Ιταλίας προς επαναληπτικές εκλογές.

Προτού οι επαφές των δύο παρατάξεων αναθερμανθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σχεδίαζε την επιλογή «ουδέτερου» πρωθυπουργού και την συγκρότηση τεχνοκρατικής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάμβανε τα ηνία της χώρας έως την προσφυγή στις κάλπες.

Έως την Τρίτη τόσο τα Πέντε Αστέρια όσο και η Λέγκα θεωρούσαν πως η καλύτερη δυνατή λύση ήταν η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών, κατά προτίμηση τον Ιούλιο, όμως ο δρόμος για συγκυβέρνηση άνοιξε όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμμαχος της Λέγκας, διαμήνυσε το βράδυ της Τετάρτης πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις.

Τα Πέντε Αστέρια αρνούνται να συνεργαστούν με τον κ. Μπερλουσκόνι αλλά αυτός ήθελε να διατηρήσει ρόλο ρυθμιστή. Μετά από πολυήμερες πιέσεις, ο «Καβαλιέρε» δέχτηκε να μείνει εκτός τυχόν κυβερνητικού σχήματος χωρίς όμως να πάρει «διαζύγιο» από την Λέγκα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία