Κλείσιμο

Καταλονία: Οι αποσχιστές απέτυχαν να βγάλουν πρόεδρο ενώ ο χρόνος τελειώνει

Τα αποσχιστικά κόμματα της Καταλονίας απέτυχαν για πέμπτη φορά να εκλέξουν πρόεδρο για την επαρχία, που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα τους απομένει μονάχα μια ευκαιρία ώστε να συγκροτήσουν περιφερειακή κυβέρνηση προτού η Μαδρίτη κηρύξει εκ νέου πρόωρες εκλογές στην περιοχή, την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Το Σάββατο ο υποψήφιος Κιμ Τόρα, σύμμαχος του αυτοεξόριστου πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν, έλαβε 66 ψήφους υπέρ έναντι 65 κατά σε σύνολο 135 εδρών στην περιφερειακή Βουλή, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία που χρειαζόταν για δύο ψήφους.

Η Καταλονία δεν έχει κατορθώσει να σχηματίσει τοπική διοίκηση μετά τις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου και εάν δεν βρεθεί λύση έως τις 22 Μαΐου, δηλαδή σε εννέα ημέρες από σήμερα, θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.

Ωστόσο, το σενάριο νέων εκλογών φαντάζει ακόμα μακρινό καθώς στην δεύτερη ψηφοφορία, που θα λάβει χώρα την Δευτέρα, ο κ. Τόρα χρειάζεται απλή πλειοψηφία επί των ψηφισάντων, κι όχι επί του συνόλου των εδρών.

Τα τρία κόμματα που επιδιώκουν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία απολαμβάνουν απόλυτη πλειοψηφία με 69 έδρες, όμως στην ψηφοφορία του Σαββάτου τέσσερις βουλευτές του ακροαριστερού CUP επέλεξαν να απόσχουν καθώς αναγνωρίζουν μόνον τον κ. Πουτζδεμόν ως πρόεδρο, με συνέπεια ο κ. Τόρα να μην συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία ο κ. Τόρα – που προτάθηκε ως υποψήφιος από τον ίδιο τον κ. Πουτζδεμόν – κατέστησε σαφές πως προτίθεται να επιδιώξει την σύσταση ανεξάρτητου καταλανικού κράτους, ενώ χαρακτήρισε τον Πουτζδεμόν τον νόμιμο ηγέτη της περιφέρειας.

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε την δυσαρέσκειά της με την αγόρευση Τόρα, την οποία αποκάλεσε συγκρουσιακή. «Κάθε παρανομία θα διορθωθεί και κάθε παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου θα λάβει απάντηση», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της η Μαδρίτη.

Οι προηγούμενες τέσσερις απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης στην Καταλονία τους τελευταίους μήνες απέτυχαν διότι οι υποψήφιοι πρόεδροι είτε ήταν προφυλακισμένοι για την ανάμειξή τους στο αποσχιστικό κίνημα είτε ήταν αυτοεξόριστοι, όπως ο κ. Πουτζδεμόν, ο οποίος βρίσκεται στην Γερμανία και περιμένει να μάθει εάν θα εκδοθεί στην Ισπανία.

Οι περισσότεροι από τους αποσχιστές ηγέτες κατηγορούνται από την ισπανική Δικαιοσύνη για εξέγερση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, σχετικά με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που διοργάνωσαν πέρυσι, την 1η Οκτωβρίου.

Το δημοψήφισμα, όπου επικράτησαν οι αποσχιστές, είχε κριθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Παρά ταύτα, τα τρία αποσχιστικά κόμματα το χρησιμοποίησαν ως λαβή για να κηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας στα τέλη Οκτωβρίου.

Το ψήφισμα από την καταλανική Βουλή ανάγκασε την Μαδρίτη ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος, αναστέλλοντας το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας και παύοντας την διοίκηση Πουτζδεμόν.

Η ισπανική κυβέρνηση ήλπιζε πως οι εκλογές του Δεκεμβρίου θα μείωναν την δύναμη των αποσχιστών, όμως το σχέδιο ναυάγησε, καθώς οι τρεις δυνάμεις που θέλουν «διαζύγιο» από την Μαδρίτη διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία τους στο περιφερειακό κοινοβούλιο.
Πηγή: skai.gr