Την Τρίτη αρχίζουν οι κρίσιμες επαφές ΕΕ με Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

Την επόμενη Τρίτη, 15 Μαΐου, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο Ιράν από τις οποίες εν τέλει θα φανεί εάν μπορεί να διασωθεί η συμφωνία που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθεί αρχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια η τετραμελής ευρωπαϊκή ομάδα θα έχει επαφές με τον ιρανό ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ, όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες.

Αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τη συμφωνία, ο ιρανός πρόεδρος Ροχανί διαμήνυσε πως η βιωσιμότητα των συμφωνηθέντων θα κριθεί από το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι, η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να διασφαλίσουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ισλαμικής δημοκρατίας.

Μια ημέρα αργότερα ο κ. Ροχανί αύξησε την πίεση στους Ευρωπαίους, λέγοντας στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πως η Ευρώπη έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA.

Μολονότι η ΕΕ φαντάζει αποφασισμένη να διασώσει την συμφωνία, η προαναγγελία Τραμπ για επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν αναμένεται να δυσκολέψει το επενδυτικό περιβάλλον για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ήδη είχαν επιφυλάξεις για είσοδο στην αγορά της περσικής χώρας.

Το πρώτο σινιάλο για το πιθανό κόστος που θα αντιμετωπίσουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δόθηκε από τον νέο αμερικανό πρεσβευτή στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι οι γερμανικές εταιρείες που βρίσκονται στο Ιράν «θα πρέπει αμέσως» να δρομολογήσουν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων τους.

Η συμφωνία του 2015 συνυπογράφηκε από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, ενώ στη συνέχεια την ενστερνίστηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: skai.gr