Μαρτυρία σοκ:Οι μετανάστες προτιμούν να πεθάνουν παρά να γυρίσουν στη Λιβύη

Το θάνατο προτιμούν πολλοί πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες από το ενδεχόμενο επιστροφής τους στη Λιβύη σύμφωνα με μαρτυρίες σοκ ανθρώπων που εργάζονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Όπως ανέφεραν ενδεικτικά τα μέλη της ΜΚΟ SOS Mediterranee, μια ομάδα μεταναστών που παρέμειναν στο μέσο της θάλασσας λόγω ενός «γραφειοκρατικού» προβλήματος μεταξύ Ιταλίας και Βρετανίας, φοβήθηκαν τόσο πολύ ότι θα παραδοθούν στη λιβυκή ακτοφυλακή και θα επιστρέψουν στη Λιβύη, ώστε ήταν έτοιμοι να πέσουν στη θάλασσα λέγοντας ότι είναι τόσο απελπισμένοι ώστε «προτιμούν να πεθάνουν».

Πρόκειται για 105 μετανάστες
, οι οποίοι αρχικά είχαν διασωθεί από ιστιοφόρο με βρετανική σημαία την Κυριακή, αλλά παρέμεναν στη θάλασσα αφότου η Ιταλία επέμεινε ότι η Βρετανία θα πρέπει να εγκρίνει τη μεταφορά τους στο πλοίο διάσωσης της SOS Mediterranee Υδροχόος που είναι μεγαλύτερο. Η Βρετανία υποστήριξε ότι δεν συντόνιζε τη διάσωση, και τελικά η Ιταλία αποφάσισε τη μεταφορά. Το πλοίο της ΜΚΟ αγκυροβόλησε στην Κατάνια της Σικελίας την Πέμπτη μαζί με τους 105 μετανάστες.

Ο Μάθιου Κάρτερ, υπεύθυνος επικοινωνίας της SOS Mediterranee, δήλωσε ότι η προβληματική διάσωση καταμαρτυρεί την «αυξανόμενη τάση καθυστερήσεων και σύγχυσης μεταξύ των αρχών και του συντονισμού των διασώσεων και των επιχειρήσεων μεταφοράς».
Πηγή: skai.gr