«Σημαντική πρόοδος» για συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας στην Ιταλία

«Σημαντικά βήματα προόδου» για τον σχηματισμό συγκυβέρνησης στην Ιταλία έχουν κάνει τις τελευταίες ώρες το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες των δύο παρατάξεων μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί.

Χθες Τετάρτη τα δύο κόμματα ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα προθεσμία 24 ωρών προκειμένου να προσπαθήσουν εκ νέου να συγκροτήσουν κυβέρνηση, αφότου ο κ. Ματαρέλα κατέστησε σαφές πως ήταν έτοιμος να δρομολογήσει τον σχηματισμό «ουδέτερης» μεταβατικής κυβέρνησης έως τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών.

Τόσο τα Πέντε Αστέρια όσο και η Λέγκα είχαν αρχικά ταχθεί υπέρ της νέας προσφυγής στις κάλπες, δύο και πλέον μήνες μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Μαρτίου, όμως συνάμα θέλουν να αποφύγουν τη λύση της τεχνοκρατικής προσωρινής κυβέρνησης.

Ο δρόμος για συγκυβέρνηση άνοιξε όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμμαχος της Λέγκας, διαμήνυσε την Τετάρτη πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις.

Τα Πέντε Αστέρια αρνούνται να συνεργαστούν με τον κ. Μπερλουσκόνι αλλά αυτός ήθελε να διατηρήσει ρόλο ρυθμιστή. Μετά από πολυήμερες πιέσεις όμως, ο «Καβαλιέρε» δέχτηκε να μείνει εκτός τυχόν κυβερνητικού σχήματος χωρίς να «σπάσει» τη συνεργασία του με τη Λέγκα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τυχόν συγκυβέρνηση των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα είναι ένα από τα χειρότερα ενδεχόμενα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι αμφότερες οι παρατάξεις είναι βαθιά ευρω-σκεπτικιστικές και θέλουν να αναθεωρήσουν τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο κ. Μπερλουσκόνι διευκρίνισε πως το κόμμα του, το Forza Italia, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε τυχόν κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τα Πέντε Αστέρια, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει στήριξη σε νομοσχέδια, κατά περίπτωση.

Ούτως ή άλλως το Κίνημα και η Λέγκα δεν χρειάζονται το Forza Italia για να εξασφαλίσουν τη δεδηλωμένη, καθώς μεταξύ τους έχουν μεγάλη πλειοψηφία, έχοντας κερδίσει αθροιστικά πάνω από το 50% στις εκλογές του Μαρτίου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία