Ισόβια κάθειρξη για τον επιστήμονα που δολοφόνησε και τεμάχισε δημοσιογράφο

Σε ισόβια χωρίς δικαίωμα αναστολής καταδικάστηκε ο δανός εφευρέτης Πέτερ Μάντσεν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία και τον διαμελισμό της σουηδής δημοσιογράφου Κιμ Βαλ.

Δικαστήριο της Κοπεγχάγης έκρινε πως ο 47χρονος Μάντσεν δολοφόνησε την Βαλ μέσα στο υποβρύχιο που είχε σχεδιάσει και ναυπηγήσει, αφότου την προσέλκυσε στο πλοίο με την υπόσχεση ότι θα της παραχωρήσει συνέντευξη.

Ο Μάντσεν συνελήφθη τον περσινό Αύγουστο αφότου ο σύντροφος της Βαλ ενημέρωσε την Αστυνομία για την εξαφάνισή της. Κομμάτια του πτώματος της νεαρής κοπέλας εντοπίστηκαν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ανοιχτά της Κοπεγχάγης.

Ο Μάντσεν ομολόγησε ότι διαμέλισε τη Βαλ όμως αρνήθηκε ότι την δολοφόνησε, αντιτείνοντας πως η 30χρονη δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της αφότου εισέπνευσε αέρια από τον κινητήρα, λόγω τεχνικής βλάβης στο υποβρύχιο.

Προηγμένως όμως είχε αλλάξει επανειλημμένα την κατάθεσή του. Αρχικά ισχυρίστηκε ότι είχε αφήσει την 30χρονη στην ακτή. Αφότου βρέθηκε το κομμένο κεφάλι της υποστήριξε πως η κοπέλα σκοτώθηκε χτυπώντας το κεφάλι της, και εν τέλει υιοθέτησε τον ισχυρισμό για τα αέρα.

Το δικαστήριο απέρριψε τις εξηγήσεις του εφευρέτη, κρίνοντας πως η νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της είτε λόγω στραγγαλισμού είτε λόγω τομής στο λαιμό.

Με βάση τη νομοθεσία της Δανίας η ισόβια κάθειρξη ισοδυναμεί με 16 χρόνια, όμως η κράτηση μπορεί να παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο.

Η συνήγορος του Μάντσεν δήλωσε πως θα εφεσιβάλει την καταδικαστική απόφαση.
Πηγή: skai.gr