Απειλές Τραμπ για τη NAFTA λόγω της παράνομης μετανάστευσης στο Μεξικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα ότι θα θέσει ως προϋπόθεση για τη νέα εμπορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης εκ μέρους του Μεξικού, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να σταματήσει τους παράτυπους μετανάστες που επιδιώκουν να περάσουν σε αμερικανικό έδαφος.

"Το Μεξικό, οι μεταναστευτικοί νόμοι του οποίου είναι πολύ σκληροί, θα πρέπει να σταματήσει τους ανθρώπους που περνούν από το Μεξικό με προορισμό τις ΗΠΑ. Μπορεί να το θέσουμε ως όρο για τη νέα συμφωνία της NAFTA" έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. "Η Χώρα μας δεν μπορεί να δεχτεί αυτό που συμβαίνει", πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διατυπώσει την ίδια απειλή και όταν έγινε γνωστό ότι ένα "καραβάνι" μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής διέσχιζε το Μεξικό για να φτάσει στις ΗΠΑ. "Πρέπει να σταματήσουν τη μεγάλη ροή ναρκωτικών και ανθρώπων, διαφορετικά θα σταματήσω την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά" ανέφερε την 1η Απριλίου.

Ωστόσο, ο έλεγχος της μετανάστευσης δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες διαπραγματεύσεις για τη NAFTA. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιδεγαράι χαρακτήρισε "απαράδεκτο" να συνδεθεί η επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης με θέματα που δεν έχουν καμία σχέση, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του αποφασίζει ανεξάρτητα τη μεταναστευτική πολιτική της.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, μιλώντας στην εμπορική έκθεση του Ανόβερου, στη Γερμανία, νωρίτερα σήμερα, είπε ότι ελπίζει να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή μιας αναθεωρημένης συνθήκης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά.

Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν ξανά αύριο στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: skai.gr