Για πιθανή πώληση S-300 στη Συρία κάνει λόγο η Ρωσία μετά τις επιδρομές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τη Συρία με το πυραυλικό σύστημα S-300 αφήνει η Ρωσία, στον απόηχο των πυραυλικών επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας εναντίον εγκαταστάσεων που πιστεύεται πως συνδέονται με το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης κύριων επιχειρήσεων του ρωσικού γενικού επιτελείου, Σεργκέι Ρουντσκόι, σημείωσε ότι πριν από λίγα χρόνια η Ρωσία αρνήθηκε να πουλήσει S-300 στη Συρία κατόπιν παράκλησης κάποιων Δυτικών εταίρων.

Ωστόσο, τόνισε, υπό τη σκιά των δυτικών ενεργειών η Μόσχα θα μπορούσε να ξαναρχίσει τις διαβουλεύσεις με τη Δαμασκό για ενίσχυση της συριακής αεράμυνας με S-300.

Προσέθεσε μάλιστα πως οι συζητήσεις για πώληση S-300 δεν χρειάζεται να περιοριστούν στη Συρία, αλλά μπορούν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

Τα υπονοούμενα Ρουντσκόι φαίνεται πως εντάσσονται στο πλαίσιο των συνεπειών που προανήγγειλε εξαρχής η Μόσχα, δια στόματος του πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον. Σε διπλωματικό επίπεδο η Ρωσία έχει ήδη ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τον πρόεδρο Πούτιν να κατηγορεί την Αμερική για επιθετικές ενέργειες εναντίον κυρίαρχου κράτους.

Δαμασκός και Μόσχα υποστηρίζουν πως η συριακή αεράμυνα κατόρθωσε να αναχαιτίσει ή να καταρρίψει περίπου το 70% των περισσότερων από 100 πυραύλων τύπου κρουζ που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα οι τρεις Δυτικοί σύμμαχοι.

Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε δηκτικά πως τα δυτικά βλήματα αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τα σοβιετικής εποχής αντιαεροπορικά όπλα που διαθέτει σήμερα η Συρία, τα οποία είναι τουλάχιστον τριάντα ετών.

Στόχοι των πληγμάτων ήταν ερευνητικό κέντρο στην περιοχή της Δαμασκού, όπου σύμφωνα με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται και παράγονται χημικά και βιολογικά όπλα, αποθήκη στην περιοχή της Χομς, όπου πιστεύεται ότι φυλασσόταν αέριο σαρίν, και ένας ακόμα αποθηκευτικός χώρος κοντά στη Χομς, που φιλοξενούσε διοικητική εγκατάσταση.

Αφορμή για τις επιδρομές ήταν οι καταγγελίες ότι οι συριακές τακτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης Ντούμα, πριν από μία εβδομάδα, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων αμάχων.

Ρωσία και Συρία αρνούνται κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.
Πηγή: skai.gr