Ο Κόρμπιν κατηγορεί τη Μέι ότι αναμένει οδηγίες από τον Τραμπ για τη Συρία

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση και την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι «αναμένουν οδηγίες από τον Ντόναλντ Τραμπ» για το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν στο θέμα της Συρίας.

Το βράδυ της Πέμπτης η κα Μέι έλαβε την εξουσιοδότηση από το υπουργικό συμβούλιο να συντονίσει με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία τη διεθνή απάντηση κατά του καθεστώτος Άσαντ για την επίθεση με χημικά στην Ντούμα. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη «να αναληφθεί δράση» ώστε να αποτραπεί μελλοντική χρήση χημικών όπλων από τον Σύρο Πρόεδρο.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόρμπιν, ο οποίος εξ αρχής έχει ταχθεί εναντίον της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, επανέλαβε ότι η πιθανολογούμενη βρετανική στρατιωτική δράση «απειλεί να κλιμακώσει μία ήδη καταστροφική σύρραξη». Κάλεσε δε ακόμα μία φορά την κα Μέι να φέρει την πρότασή της για τη βρετανική αντίδραση στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Κόρμπιν αμφισβήτησε τη βάση της απόφασης ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Επικαλούμενος τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» για το τι συνέβη στη Συρία. Προειδοποίησε για «κλιμάκωση εκτός ελέγχου».

Ο ηγέτης της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η Βρετανία να πιέσει για μία ανεξάρτητη έρευνα στην Ντούμα υπό τα Ηνωμένα Έθνη, έτσι ώστε να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι.

«Αντί περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, αυτό που χρειάζεται εκτάκτως είναι μία συντονισμένη διεθνής πρωτοβουλία να επιτευχθεί εκεχειρία και μία λύση μέσα από διαπραγμάτευση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η ανθρωπιστική προτεραιότητα πρέπει να είναι να σταματήσουν οι σκοτωμοί από όλες τις πλευρές, σημείωσε ο κ. Κόρμπιν.

Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό, ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολο είναι, για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη και για πολιτική επίλυση της συριακής σύρραξης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο