Παρέλυσε η Βηρυτός

Παρέλυσε η Βηρυτός από οδοφράγματα με λάστιχα που καίγονται. Χιλιάδες διαδηλωτές παρέλυσαν το μεγαλύτερο μέρος της Βηρυτού, κλείνοντας δρόμους και συμμετέχοντας στην γενική απεργία κατά της φιλοδυτικής κυβέρνησης Σινιόρα.

Πυκνός καπνός έχει καλύψει τον ουρανό της πόλης και οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της λιβανικής πρωτεύουσας έχουν διακοπεί.

Πολλά άτομα τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα και πολλά άλλα από πέτρες, στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ενώ η χώρα έχει παραλύσει από τη γενική απεργία της οποίας ηγείται η σιιτική Χεζμπολάχ.

Η αστυνομία κάνει λόγο για τουλάχιστον 15 τραυματίες, ενώ νωρίτερα το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε ότι σκοτώθηκε ένας οπαδός της κυβέρνησης του Φουάντ Σινιόρα στη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ μελών του φιλοκυβερνητικού κινήματος Μέλλον και οπαδών του φιλοσυριακού Κοινωνικού Εθνικιστικού Κόμματος (SSNP) στο χωριό Χάλμπα, κοντά στην Τρίπολη στο βόρειο τμήμα της χώρας. Με διορθωτικό τηλεγράφημα ωστόσο το πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει νεκρός, αλλά ένας βαρειά τραυματισμένος, η κατάσταση του οποίου χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Παρά τις ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία, οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης κατάφεραν να αποκλείσουν κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούν στη Βηρυτό και άλλες που συνδέουν την πρωτεύουσα με το βόρειο και το νότιο τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για πραξικόπημα και πολιτική τρομοκρατία με στόχο να παραλύσει η χώρα.

Η Χεζμπολάχ που στηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν αγωνίζεται από το Δεκέμβριο να αντικαταστήσει την κυβέρνηση.

Το αντιπολιτευτικό κίνημα περιλαμβάνει Δρούζους και Χριστιανούς. Η κυβέρνηση αποτελείται κυρίως από σουνιτικά στοιχεία και έχει αντισυριακό πολιτικό προσανατολισμό.

/Η απεργία έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, καθώς στο Παρίσι τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν οι δωρητές για την συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για το Λίβανο, μετά τον πόλεμο του καλοκαιριού.

Οι εμπορικές συνοικίες της Βηρυτού βρίσκονται σε μαρασμό, πολλοί εργαζόμενοι έμειναν στα σπίτια τους και δεν παρατηρήθηκαν αντιδράσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις του Λιβάνου, όπως στην παραλιακή πόλη Βίβλο, όπου υπήρξαν και τραυματίες από πυροβολισμούς.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέχρι να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.

Πηγή: skai.gr