Κλείσιμο

Ουγγαρία: Κυρίαρχος για άλλη μία τετραετία ο Βίκτορ Ορμπάν

Ο Βίκτορ Ορμπάν βγαίνει ενισχυμένος από την συντριπτική νίκη του εθνικο-συντηρητικού κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές  στην Ουγγαρία, που εδραιώνει τη θέση του στην ηγεσία της εθνικιστικής δεξιάς στην Ευρώπη και προαναγγέλλει νέες επιθέσεις στο  κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Επειτα από μία προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στην αντίσταση στη μετανάστευση και στις επιτυχίες της ουγγρικής ηγεσίας στην οικονομία, το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν εξασφάλισε το 48,8% των ψήφων, βελτιώνοντας το σκορ του και κερδίζοντας μία τρίτη συνεχή θητεία.

Η εντυπωσιακή  νίκη του Fidesz δίνει στον Βίκτορ Ορμπάν τεράστια νομιμοποίηση, και σε διεθνές επίπεδο, εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού συμμετοχής στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Daniel Hegedus του Freedom House, ο οποίος προβλέπει ενίσχυση των επιθέσεων κατά της επικριτικής μερίδας της κοινωνίας των πολιτών στην Ουγγαρία.

Ο 54χρονος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, με τη ρητορική του κατά της «μεταναστευτικής εισβολής», της «ανάμειξης των Βρυξελλών» και της πολυπολιτισμικότητας, ενσαρκώνει μία ακομπλεξάριστη εθνοκεντρική λαϊκιστική δεξιά που εδώ και οκτώ χρόνια καταγίνεται με την υπερσυγκέντρωση της εξουσίας.
Πηγή: skai.gr